2 kwietnia 2014

Spanakopita


Spanakopita to tradycyjne greckie danie. Coś w rodzaju tarty. Z nadzieniem szpinakowym, serem feta, jajkiem, cebulą dymką lub szczypiorkiem.  Kołderka z ciasta filo, które jest cieniutkie jak pergamin. Po upieczeniu jest wspaniale chrupiące. Ciasto filo można kupić w większych sklepach spożywczych (ja kupiłam w Almie).
Spanakopita jest najczęściej spożywaną przekąską w Grecji. To typowe danie wegetariańskie. Nietradycyjne wersje spożywane są w wersji wegańskiej, gdzie ser zastępuje się tofu. Zamiast szpinaku można tutaj zastosować boćwinę lub szczaw.


Spanakopita 
4-5 arkuszy ciasta filo ok 100 g
100 g rozpuszczonego masła

Farsz
250 g świeżego szpinaku (liście bez łodyg)
2 łyżki oliwy
270 g sera feta
garść zielonego szczypiorku pokrojonego
garść koperku pokrojonego
odrobina zielonej pietruszki pokrojonej
1 jajko
świeżo zmielony pieprz

Farsz
Liście szpinaku umyj i osusz (użyłam polskiego szpinaku, który jest większy, smaczniejszy i tańszy od tych które można kupić w foliowych opakowaniach) Pokrój na mniejsze kawałki. W rondelku lub na patelni  podgrzej oliwę, wrzuć pokrojony szpinak. Przykryj pokrywką i duś kilka minut na wolnym ogniu. Szpinak znacznie zmniejszy swoją objętość. 
Uduszony szpinak wymieszaj z pokruszonym serem, jajkiem, szczypiorkiem, koperkiem i pietruszką. Dopraw pieprzem. 

Przygotowanie 
Masło rozpuść. Foremkę żaroodporną (użyłam okrągłej foremki na tartę o średnicy 30 cm, ale może być kwadratowa lub prostokątna. Może być też zwykła blaszka do ciasta). Formę wysmaruj masłem. Rozłóż jeden płat ciasta tak aby brzegi wystawały poza foremkę. Posmaruj ciasto rozpuszczonym masłem (najlepiej użyć do tego pędzelka)Ułóż drugi płat, ponownie posmaruj masłem i tak aż do zużycia wszystkich płatów. Do środka włóż nadzienie rozprowadź je delikatnie tak aby zajęło całą powierzchnię foremki. Przykryj resztą ciasta które wystaje po za foremkę, smarując każdy płat masłem. Wierzch ciasta również posmaruj jeszcze masłem. Pokrój całość na równe porcje i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na ok 15-20 minut. Gdy wierzch będzie miał rumiany kolor to znak że już danie jest gotowe.
Można jeść na gorąco jak i na zimno. Polecam ze szklaneczką kefiru lub maślanki.
Smacznego !




5 komentarzy:

Amber pisze...

Asiu,uwielbiam!
I ta urocza kocia łapka...
Miłego dnia.

asia white kitchen pisze...

Aniu wzajemnie. Pozdrawiam serdecznie :)

Inspirowane Smakiem pisze...

Wszystko, co uwielbiam! Muszę to zrobić, muuszę :))

wedelka pisze...

Boska :)

alicja28 pisze...

Pychota!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...