Jest lutowy, mroźny dzień. Jest bardzo zimno, ręce mi marzną, palce drętwieją. Zimno mi w nogi (nie zakładam nigdy rajstop pod spodnie bo nie lubię) ale walczę z zimnem. Długie włosy schowane pod puchową kurtkę grzeją mi szyję i plecy. Para leci z ust. Chowam się w kapturze, czekam na tramwaj nr 8. Na uszach mam słuchawki a one podłączone do walkmana ( to taki współczesny iPod ), w walkmanie kaseta "60" z krzyczącym, chropowatym głosem Agnieszki Chylińskiej i gitarą Grzegorza Skawińskiego. Jest tramwaj nr 8. Robi mi się odrobinę cieplej. Naciskam guzik, otwierają się drzwi, wsiadam do tramwaju, kasuję bilet. Idę na koniec wagonu. Przede mną długa trasa, na drugi koniec Krakowa, na Borek Fałęcki. W czasie pokonywania trasy przekładam kasetę kilka razy. Zachwycam się przesuwającymi się obrazami mojego ukochanego polskiego miasta. Kiedy dojeżdżam do celu, on czeka już na przystanku. Potem idziemy do domu i gotujemy razem niedzielny obiad. Klopsiki z fasolką w sosie pomidorowym.
To było bardzo dawno i mimo że to była zima, której nie znoszę, ciepło wspominam tamten czas.
Klopsiki w sosie pomidorowym podobno można kupić w słoiku. Przyznam że nigdy nie jadłam takich ze sklepu i nawet nie wiedziałam że takie są. Ale nawet nie chce sobie wyobrażać co w nich jest. Zapewne wszystko oprócz mięsa. Przygotowanie takich klopsików w domu jest wbrew pozorom bardzo proste i szybkie. Wystarczy wymieszać mielone mięso z innymi składnikami, uformować kuleczki i wrzucić do gorącego sosu. Samodzielnie zmielone mięso w domu też jest ważne, ponieważ wiem co wrzucam do maszynki. Można je przygotować dzień wcześniej.
Klopsiki
500 g mięsa mielonego wieprzowego np szynki lub karkówki
1 cebula pokrojona w kosteczkę podsmażona na oleju
1 łyżka kaszki manny
2 jajka
kilka suszonych pomidorków z oliwy pokrojone w drobną kosteczkę
sól
pieprz
Sos
2 łyżki oleju
1 cebula średniej wielkości
1 ząbek czosnku
2 puszki pomidorów Pelati
1 puszka fasolki w sosie pomidorowym, użyłam Heinza
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1/2 łyżeczki papryki czerwonej słodkiej
1/4 łyżeczki papryki czerwonej ostrej
2 liście laurowe
ziele angielskie
1/2 łyżeczki suszonej bazylii lub oregano
garść zielonej pietruszki i bazylii posiekanej
Zacznij od sosu
W głębokim rondlu podgrzej olej i wrzuć pokrojoną w kosteczkę cebulę i czosnek. Podsmażaj aż się zeszkli. Wlej pomidory i fasolę. Do puszek po pomidorach wlej wodę, wypłucz puszki i wlej płyn do rondla. Dodaj koncentrat pomidorowy, dopraw solą pieprzem, paprykami, liśćmi laurowymi i zielem angielskim i bazylią lub oregano. Gotuj na małym ogniu ok 15-20 minut.
W między czasie zrób klopsiki
Zmielone mięso wymieszaj z przyprawami, cebulą, kaszką manną, jajkami, suszonymi pomidorami. Dokładnie wymieszaj i formuj małe kulki wielkości orzecha włoskiego. Odkładaj je na desce lub blacie kuchennym.
Gotowe klopsiki wkładaj delikatnie do gorącego sosu, który nie może się za mocno gotować. Gdy wszystkie klopsiki włożysz do sosu nie mieszaj bo się rozlecą. Odczekaj ok 10 minut. Po tym czasie można delikatnie zamieszać sos i gotować jeszcze ok 40 minut. Na koniec dodaj pokrojoną zieloną pietruszkę i bazylię.
Można podawać z chrupiącą bagietką lub chlebem.
Smacznego !
1 komentarz:
wyglądają przesmacznie!:)
Prześlij komentarz