27 lutego 2014

Faszerowana papryka na dwa sposoby


Zrobiłam dwa rodzaje faszerowanej papryki, jedna z pesto brokułowym i serem feta. Druga z pesto brokułowym i mięsem. Przyznam że ta pierwsza bezmięsna smakowała wszystkim najbardziej. Jest rewelacyjna na ciepło. Zimną, można pokroić w plasterki i ułożyć na kanapce. Przepis dostałam od mojej teściowej.  


Papryka z pesto brokułowym i fetą
Pesto brokułowe
2 łyżki migdałów bez skórki
kostka wielkości dużego kciuka sera Parmezan lub Dziugas
2 łyżki oliwy
garść świeżej bazylii
kilka różyczek ugotowanych brokuł
sól
pieprz

Na początek należy zmielić migdały z serem, potem dodaj oliwę, bazylię i brokuły i ponownie zmiel wszystko razem w blenderze na gładką pastę, dopraw solą i pieprzem.

Faszerowanie
4 papryki czerwone (można użyć innych kolorów)
2 opakowania sera feta po 200 g
odrobina oliwy do posmarowania papryki

Paprykę umyj i odetnij górną część. Delikatnie usuń trzon z pestkami . Do środka  warzywa na samo dno włóż 1/4 porcji pesto. Następnie włóż ser i przykryj wcześniej odciętym kapeluszem.
Posmaruj górną część papryki oliwą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na ok 30-40 minut.

Papryka z pesto brokułowym i mięsem
Nadzienie
500 g mięsa mielonego wieprzowego np szynki lub karkówki
1 cebula pokrojona w kosteczkę podsmażona na oleju
1 łyżka kaszki manny
2 jajka
kilka suszonych pomidorków z oliwy pokrojone w drobną kosteczkę
sól
pieprz

Faszerowanie
4 czerwone papryki
odrobina oliwy do posmarowania papryki

Zmielone mięso wymieszaj z przyprawami, cebulą, kaszką manną, jajkami, suszonymi pomidorami. Dokładnie wymieszaj.
Zasada jest taka jak w poprzedniej wersji. Paprykę umyj i odetnij górną część. Delikatnie usuń trzon z pestkami . Do środka  warzywa na samo dno włóż 1/4 porcji pesto. Następnie włóż porcję mięsa  i przykryj wcześniej odciętym kapeluszem.
Posmaruj górną część papryki oliwą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na ok 1 godzinę.

Smacznego!

2 komentarze:

Ania W pisze...

Świetna przystawka- nie na raz, ani dwa. Asiu, dla mnie wersja z serem !

asia white kitchen pisze...

Aniu wersja z serem zdecydowanie tu wygrała u wszystkich, którzy próbowali :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...