24 lutego 2014

Ciasto Shrek


Ciasto Shrek jest bardzo popularnym deserem w ostatnim czasie. Mimo że nie należy do najzdrowszych, bo jest w nim galaretka, delicje i zielony sok, ujęła mnie jego uroda. Powiem szczerze że niezdrowe ale pyszne !
Miałam z nim mały problem bo wymyśliłam sobie że na wierzchu ułożę kiwi i zaleję galaretką, ale mimo ostrzeżeń zrobiłam tak i niestety przekonałam się na własnej skórze że galaretka na kiwi nie zsiądzie się. Mimo że proporcję wody zmniejszyłam o połowę nie zsiadła się. Dla zachowania twarzy odlałam płynną galaretkę  i ułożyłam na wierzchu plasterki kiwi.
Ciasto krąży w sieci i jest lekko modyfikowane przez autorki. Jednak ja zobaczyłam je pierwszy raz u Beatki, która mnie zainspirowała do jego przygotowania.


Źródło Kuchnia w Zieleni z małymi modyfikacjami

Użyłam foremki kwadratowej z odpinanym kołnierzem o wymiarach 23cm x 23cm. Wysmarowałam masłem i wyłożyłam jednym kawałkiem papieru do pieczenia spód i boki. Bardzo ważne jest, aby wyłożony papier stanowił jedną całość ponieważ warstwy kremu i galaretki mogą nam "uciec" a papier podtrzyma płyny i mamy gwarancję że nic nam nie wypłynie. Ważne jest też to, że po wlaniu poszczególnych warstw nie odklejać papieru od ciasta gdyż stanowi on naturalną barierę przed wypłynięciem poszczególnych warstw deseru. Mam nadzieję że wszystko jest jasne i logiczne ;)

 1.Biszkopt
4 jajka
3 łyżki cukru
5,5 łyżki mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
skórka z limonki lub cytryny
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Jajka ubij z cukrem na puszystą masę. Dodaj przesiana mąkę, proszek do pieczenia, sól, skórkę z limonki i ekstrakt z wanilii.  Delikatnie wymieszaj łyżką i przelej do przygotowanej foremki i piecz w 180 stopniach Celsjusza ok 30 minut do "suchego patyczka". Wyciągnij ciasto z piekarnika i zaczekaj aż przestygnie. Nie odrywaj papieru od biszkoptu i nie wyciągaj z foremki ! Teraz będziesz po kolei wlewać poszczególne warstwy.

2.Warstwa zielona
900 ml soku z zielonych bananów Kubuś lub Frugo
3 budynie śmietankowe ( użyłam z cukrem)

Połowę soku wlej do garnka i podgrzewaj aż się zagotuje. Drugą połowę soku wymieszaj z budyniami. Wlej do gotującego się soku mieszankę budyni i mieszaj. Nie przerywaj mieszania do momentu aż płyn zacznie gęstnieć i będzie miał konsystencję budyniu. Lekko przestudzoną masę wlej na biszkopt, wyrównaj i wstaw do lodówki.

3. 9 szt delicji 

Ułóż delicje na zielonej masie

4. Masa biała
500 ml śmietanki kremówki 30 % UHT
1 łyżka cukru pudru
2 galaretki agrestowe - muszą być zielone
250 ml gorącej wody

Galaretki rozpuść w 250 ml gorącej wody. Odstaw do całkowitego wystygnięcia. Ubij śmietanę z cukrem na sztywno. Zimną galaretkę wymieszaj z bitą śmietaną. Przelej białą masę na ułożone biszkopty i wstaw do lodówki na ok 1 godzinę.

5. Wierzch
4 szt kiwi

lub

1 zielona galaretka
250 ml gorącej wody
9 szt delicji

Gdy biała masa się zsiądzie możesz na wierzchu (opcjonalnie) ułożyć plasterki kiwi lub biszkopty i zalać tężejącą galaretką (rozpuść 1 opakowanie zielonej galaretki w 250 ml gorącej wody) Ciasto musi przez kilka godzin stać w lodówce.

Smacznego !





1 komentarz:

Antenka pisze...

niezwykle efektowne ciasto:) wspaniałe!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...