To jedno z tych ciast, które najlepiej smakuje w zimne, niedzielne, leniwe popołudnie do kawy czy do herbaty z cytryną. Gdy masz ochotę na coś, ale sam nie wiesz na co. Najlepiej coś słodkiego i prostego. Ciasto po zawinięciu w papier do pieczenia przetrwa kilka dni. Dziś było u mnie na śniadanie z kubkiem gorącego mleka. Jest naprawdę pyszne, wilgotne i uzależniające. Prze łatwe w przygotowaniu, wystarczy połączyć składniki w określonej kolejności, przelać do keksówki i gotowe.
Ucierane ciasto marcepanowe z bananem
Składniki na foremkę prostokątną o wymiarach 23cm x 13cm wysmarowana masłem i wyłożona papierem do wypieków.
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza ( bez termoobiegu)
2 średniej wielkości dojrzałe bananów
100 g masy marcepanowej (jeśli nie masz masy użyj batoników marcepanowych)
125 g miękkiego masła
125 g cukru
łyżeczka aromatu migdałowego lub esencji migdałowej (można użyć cukru waniliowego)
3 jajka
szczypta soli
150 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka przyprawy do pierników
Na wierzch ciasta
3 banany
sok z połowy mandarynki
2 łyżeczki brązowego cukru lub białego
2 szczypty cynamonu
Wrzucaj w podanej kolejności po szczególne składniki i mieszaj. Najlepiej użyć do tego miksera. Masę marcepanową zmiksuj z masłem, pokrojone w drobną kostkę banany, potem dodaj cukier, aromat migdałowy/waniliowy, cukier waniliowy, po jednym jajku. Następnie sól, przesianą przez sito mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do pierników. Gdy składniki się połączą, przelej je do przygotowanej foremki.
Banany obierz i przekrój je wzdłuż na pół. Ułóż je na wierz ciasta delikatnie dociskając , ale nie za mocno. Skrop banany sokiem z mandarynki lub cytryny, oprósz cynamonem i cukrem. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz ok. 75 minut w zależności jaki jest twój piekarnik. Czasem jest do dłużej czasem krócej. U mnie zajęło to 90 minut. Sprawdź patyczkiem, jeśli będzie suchy po wyciągnięciu z ciasta to znak że jest ok.
Po upieczeniu dobrze gdy ciasto całkowicie zastygnie w foremce.
Smacznego !
3 komentarze:
Marcepan i zrumienione banany na wierzchu ciasta? Czuję, że to połączenie zawładnęłoby moimi kubkami smakowymi.
Pysznie wygląda :>
Wyszło przepyszne! Polecam przepis :)
Prześlij komentarz