17 stycznia 2014

Ucierane ciasto marcepanowe z bananem


To jedno z tych ciast, które najlepiej smakuje w zimne, niedzielne, leniwe popołudnie do kawy czy do herbaty z cytryną. Gdy masz ochotę na coś, ale sam nie wiesz na co. Najlepiej coś słodkiego i prostego.  Ciasto po zawinięciu w papier do pieczenia przetrwa kilka dni. Dziś było u mnie na śniadanie z kubkiem gorącego mleka. Jest naprawdę pyszne, wilgotne i uzależniające. Prze łatwe w przygotowaniu, wystarczy połączyć składniki w określonej kolejności, przelać do keksówki i gotowe.


Ucierane ciasto marcepanowe z bananem 

Składniki na foremkę prostokątną o wymiarach 23cm x 13cm wysmarowana masłem i wyłożona papierem do wypieków.
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza ( bez termoobiegu)


2 średniej wielkości dojrzałe bananów
100 g masy marcepanowej (jeśli nie masz masy użyj batoników marcepanowych)
125 g miękkiego masła
125 g cukru
łyżeczka aromatu migdałowego lub esencji migdałowej (można użyć cukru waniliowego)
3 jajka
szczypta soli
150 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka przyprawy do pierników

Na wierzch ciasta
3 banany
sok z połowy mandarynki
2 łyżeczki brązowego cukru lub białego
2 szczypty cynamonu

Wrzucaj w podanej kolejności po szczególne składniki i mieszaj. Najlepiej użyć do tego miksera. Masę marcepanową zmiksuj z masłem, pokrojone w drobną kostkę banany, potem dodaj cukier, aromat migdałowy/waniliowy, cukier waniliowy, po jednym jajku. Następnie sól, przesianą przez sito mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do pierników. Gdy składniki się połączą, przelej je do przygotowanej foremki. 
Banany obierz i przekrój je wzdłuż na pół. Ułóż je na wierz ciasta delikatnie dociskając , ale nie za mocno. Skrop banany sokiem z mandarynki lub cytryny, oprósz cynamonem i cukrem. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz ok. 75 minut w zależności jaki jest twój piekarnik. Czasem jest do dłużej czasem krócej. U mnie zajęło to 90 minut. Sprawdź patyczkiem, jeśli będzie suchy po wyciągnięciu z ciasta to znak że jest ok. 
Po upieczeniu dobrze gdy ciasto całkowicie zastygnie w foremce.
Smacznego !


3 komentarze:

whiness pisze...

Marcepan i zrumienione banany na wierzchu ciasta? Czuję, że to połączenie zawładnęłoby moimi kubkami smakowymi.

Kamciss pisze...

Pysznie wygląda :>

Frej pisze...

Wyszło przepyszne! Polecam przepis :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...