16 stycznia 2014

Cukinia faszerowana kaszą gryczaną, grzybami i wędzonymi śliwkami


Cukinia faszerowana kaszą gryczaną to propozycja dla osób, które nie jedzą mięsa lub chcą ją zjeść jako osobny dodatek do mięsa. Kiedyś pokazywałam Wam cukinię faszerowaną mięsem, która też jest świetna. Myślę że zamiast suszonych grzybów pasowały by również pieczarki. W każdym razie to danie jest bardzo lekkie i naprawdę pyszne. Ma dość charakterystyczny smak, grzybów i kaszy. Śliwki wędzone podkręcają smak farszu i fajnie komponują się z delikatną cukinią.
Jeśli zostanie Wam farsz, możecie go wykorzystać do faszerowanej papryki czy pomidorów, albo zawinąć w ciasto francuskie i upiec jak pierożki.


 Cukinia faszerowana kaszą gryczaną, grzybami i wędzonymi śliwkami

4 porcje
2 średniej wielkości cukinie

Cukinie umyj i przekrój na pół wzdłuż, wydrąż ze środka miąższ - nie wyrzucaj go będzie potrzebny do farszu.

farsz
1 łyżka masła najlepiej klarowanego
100g (może być mniej) kaszy gryczanej
1/2 małej cebuli
3-4 suszone grzyby użyłam borowików ale mogą być inne suszone
4 wędzone śliwki (mogą być suszone)
sól
pieprz

Grzyby umyj dokładnie i zamocz w 1,5 szklanki wody na ok 1 godzinę.
Ugotuj je w tej samej, słonej wodzie.
Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Na maśle podsmaż pokrojoną w kosteczkę cebulę. Cebula musi się zeszklić. Następnie dodaj wydrążoną i pokrojoną cukinię. Podsmażaj aż cukinia zmięknie. Dopraw solą i pieprzem.
Dodaj kaszę, pokrojone w kosteczkę grzyby. Wlej wodę z grzybów i gotuj na bardzo małym ogniu przez ok 10-15 minut. Płyn z grzybów częściowo odparuje a częściowo wchłonie w kaszę.  Dopraw jeszcze do smaku jeżeli uznasz że jest mało słone lub pieprzne.

 dodatkowo
1/2 szklanki śmietany 18%
30 g sera (zrobiłam pół na pół parmezan z bursztynem) tarty na tarce
szczypta papryki w proszku
oliwa
szałwia lub zielona pietruszka
odrobina fety

Do przekrojonych cukinii układaj farsz, na to delikatnie połóż kilka łyżek śmietany i sera. Wszystko oprósz papryką i ułóż listki szałwii lub innych ziół. Skrop oliwą.
Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i ułóż przygotowaną cukinię.
Piecz w temperaturze ( bez termoobiegu) 190 do 200 stopni Celsjusza przez ok 40-50 minut.
Gdy cukinia za mocno się przyrumieni przykryj folią aluminiową i dopiekaj jeszcze kilka minut.

Podałam cukinię z fetą i sałatką pomidorową. To bardzo szybka i najprostsza chyba sałatka:
wystarczy pomidor, kilka oliwek, sól, pieprz, oliwa, bazylia i kilka kropel octu balsamicznego. Dodatkowo dodałam troszkę fety.

Smacznego !




6 komentarzy:

Madlen pisze...

Pyszne!!!

Kraina miodem płynąca pisze...

Cukinia, kasza gryczana, grzybki... ojejku ta łódeczka musi smakować wybornie!!!

Malwinka pisze...

Ciekawy farsz i przeapetyczne zdjęcie!

Kamciss pisze...

Pyszny pomysł :) W pełni akceptuję :)

whiness pisze...

To dla mnie typowo wakacyjne danie, kiedy cukinie są na każdym kroku :) Chociaż... to danie jest dobre na każdą porę. Zwłaszcza, jeśli farsz jest zrobiony w tak pomysłowy sposób.

Aga pisze...

Jest zjawiskowa!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...