6 maja 2013

Co dziś na obiad ?


Faszerowana cukinia z kurczakiem, pieczarkami i parmezanem. To wspaniałe połączenie warzywa z mięsem. Podczas pieczenia wydobywa się cudowny zapach, który pobudza kubki smakowe. Jest też świetnym daniem na kolację dla gości. Lubię mięso zmielić w domu, bo potem wiem co w nim jest. Poza tym do tej potrawy najlepiej jest zmielić mięso razem z pieczarkami i wydrążoną ze środka cukinią. Potem tylko trzeba je lekko przyprawić ulubionymi przyprawami i ziołami.


Z podanych proporcji wychodzi 6 porcji

 3 średniej wielkości cukinie przekrojone wzdłuż
Farsz:
 1 pojedyncza piersi z kurczaka (można zastąpić innym mięsem, np: indykiem lub karkówką)
3 duże pieczarki

Dodatkowo:
6 łyżeczek kwaśnej, gęstej śmietany 18 lub 12 %
2-3 łyżki startego sera parmezan
odrobina sosu chilli (opcjonalne)
słodka lub ostra czerwona papryka (w zależności jaką kto lubi)
świeży tymianek
sól
świeżo zmielony pieprz

Cukinię umyj i przekrój wzdłuż na pół. Wydrąż ze środka część z nasionkami (nie wyrzucaj).
Mięso, pieczarki i wydrążoną część cukinii zmiel przez maszynkę na małych oczkach. Dopraw sola i pieprzem.
W przygotowanych "łódkach" z cukinii ułóż przygotowany farsz, skrop sosem chilli i posmaruj śmietaną. Na każdej cukinii pokrusz starty parmezan. Oprósz papryką i świeżym tymiankiem.
Wstaw do rozgrzanego pieca na ok 50-60 minut na 160 stopni Celsjusza
Smacznego !



5 komentarzy:

Magda pisze...

uwielbiam cukinię! tak pysznie napakowana to idealny obiad :-) muszę iść do sklepu!

Salvador Dali pisze...

faszerowanej nie miałam okazji jeść, ale kurczę-wygląda jak najlepsza zapiekanka!

Antenka pisze...

wspaniałe letnie jedzonko:) uwielbiam faszerowaną cukinię:)

Kamciss pisze...

Przepyszne nadzienie! :)

aśka delekta pisze...

Byłam na etapie przekonywania się do cukinii i ta skradła moje serce:) g-e-n-i-a-l-n-a!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...