Z podanych proporcji wychodzi 6 porcji
3 średniej wielkości cukinie przekrojone wzdłuż
Farsz:
1 pojedyncza piersi z kurczaka (można zastąpić innym mięsem, np: indykiem lub karkówką)
3 duże pieczarki
Dodatkowo:
6 łyżeczek kwaśnej, gęstej śmietany 18 lub 12 %
2-3 łyżki startego sera parmezan
odrobina sosu chilli (opcjonalne)
słodka lub ostra czerwona papryka (w zależności jaką kto lubi)
świeży tymianek
sól
świeżo zmielony pieprz
Cukinię umyj i przekrój wzdłuż na pół. Wydrąż ze środka część z nasionkami (nie wyrzucaj).
Mięso, pieczarki i wydrążoną część cukinii zmiel przez maszynkę na małych oczkach. Dopraw sola i pieprzem.
W przygotowanych "łódkach" z cukinii ułóż przygotowany farsz, skrop sosem chilli i posmaruj śmietaną. Na każdej cukinii pokrusz starty parmezan. Oprósz papryką i świeżym tymiankiem.
Wstaw do rozgrzanego pieca na ok 50-60 minut na 160 stopni Celsjusza
Smacznego !
5 komentarzy:
uwielbiam cukinię! tak pysznie napakowana to idealny obiad :-) muszę iść do sklepu!
faszerowanej nie miałam okazji jeść, ale kurczę-wygląda jak najlepsza zapiekanka!
wspaniałe letnie jedzonko:) uwielbiam faszerowaną cukinię:)
Przepyszne nadzienie! :)
Byłam na etapie przekonywania się do cukinii i ta skradła moje serce:) g-e-n-i-a-l-n-a!
Prześlij komentarz