5 listopada 2013

Rillettes z kaczki


We Francji rillettes oznacza smarowidło  do chleba, które jest zrobione z tłustego mięsa, podlewane rosołem i winem z ziołami i przyprawami. Ta wyrafinowana nazwa w potocznym tłumaczeniu to najzwyklejsze, albo niezwykle pyszne mięso długo pieczone zatopione w smalcu. Ja swoje zrobiłam z kaczki, która została z obiadu. Właściwie świadomie zrobiłam więcej właśnie po to aby potem zakręcić te pyszności w słoiku i schować do lodówki. Takie smarowidło dla podkręcenia smaku, można też  dodawać do sosów, kapusty czy bigosu zamiast kostki rosołowej. 



 Rillettes z kaczki czyli smarowidło do chleba

Kilka nóżek z kaczki oprószyłam solą, pieprzem, majerankiem, odrobiną słodkiej papryki. Dodałam świeżą szałwię, rozmaryn, czosnek, cebulę, kilka jabłek i mandarynki. Wszystko piekłam w garnku rzymskim 5 godzin w temperaturze 130 stopni Celsjusza. Tłuszcz z kaczki pięknie się wytopił.
Mięso podzieliłam na cząstki włożyłam do słoiczka i zalałam całym płynem. Tłuszcz który był w sosie oddzielił się i zastygł na górze tego całego bałaganu. Ten tłuszcz świetnie też konserwuje i szczelnie zamyka to co jest najlepsze na dnie czyli galaretkę i mięso.

Smacznego !


3 komentarze:

Madlen pisze...

Super pomysł,wygląda genialnie:)Pozdrawiam

miss_coco pisze...

Uwielbiam !

Kuchnia bez chemii pisze...

aż się zaśliniłem...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...