A wiesz że ja lubię jesień...
za gorące kakao
za ciepłe miękkie skarpety
za nową piżamę
za to że można bezkarnie siedzieć przy komputerze i nie wysłuchiwać "a poszłabyś na dwór się pobawić taka ładna pogoda"
a ty mamo ?
za to samo i jeszcze za to że można bezkarnie jeść gorące zupy :)
Krem z pieczonych pomidorów z grzankami, serem feta i smażonymi listkami szałwii.
3 duże pomidory
1 litr bulionu
sól , pieprz
2-3 ząbki czosnku
oliwa
rozmaryn
bazylia
kromka czerstwego chleba
odrobina sera feta do pokruszenia
kilka listków szałwii
Pomidory umyj i pokrój w ćwiartki.
Dopraw solą, pieprzem, bazylią, rozmarynem, oliwą i czosnkiem. Ułóż na blasze w piekarniku i piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez ok 20-30 min. Pomidory zaczną się karmelizować.
Wyłącz piekarnik i odstaw pomidory do wystygnięcia. Po tym czasie obierz je ze skórki i umieść w rondelku. Zalej bulionem i gotuj ok 15-20 minut. Po zagotowaniu, zupę zmiksuj i dopraw do smaku.
Na osobnej patelni wrzuć poszarpane lub pokrojone w kostkę kawałeczki chleba i podsmażaj aż będą chrupiące i złociste. Przełóż je do osobnej miseczki.Na tej samej rozgrzanej patelni nalej odrobinę oliwy i usmaż listki szałwii na chrupiące chipsy.
Zupę podawaj z usmażonymi grzankami chleba, okruszkami sera feta i chipsami z listów szałwii.
Smacznego !
8 komentarzy:
Fantastyczna zupa! Zapisuję i zrobię jeszcze w tym tygodniu :)
wszystko z dodatkiem fety jest super! a taka zupka na jesienne chłody to już w ogóle najlepsza :)
Pozdrawiam!
Ja tez lubie, choc zdecydowanie wole ten suchy wariant. Szkoda, ze tutaj tak rzadko wystepuje... Zupy zas lubie ze wszystkiego, co jesienne, najbardziej.
Tak, ja też lubię jesień za te przepyszne zupy :)
Ja też lubię jesień :) przede wszystkim za te zupy! :))
Z pewnością jest przepyszny :)
a wiesz, że ja też bardzo lubię jesień? :-) ... i takie smaczne jesienne dania też!
jesień piękna jest - pozdrawiam :D
Prześlij komentarz