Cynamonowe musli, bardzo aromatyczne i chrupiące. Jest o niebo lepsze niż to ze sklepu. Można zrobić więcej i przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiczku. Dobrze się przechowuje - w suchym ciemnym miejscu może stać do kilku tygodni.
Rano gdy nie mam czasu wyciągam tylko jogurt , zalewam musli dodaje sezonowe owoce i śniadanie gotowe. Musli samo w sobie jest dość słodkie więc nie trzeba dodatkowych słodkich dodatków w postaci miodu czy syropu klonowego.
50 g masła
3 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki całych migdałów (mogą być ze skórką lub bez) posiekanych
3 łyżki płatków owsianych
1 łyżka pestek dyni
W małym rondelku (najlepiej z grubym dnem) rozpuść masło z cukrem. Mieszaj aż masło i cukier się rozpuszczą. Wyłącz gaz i dodaj migdały, płatki i pestki dyni. Dokładnie wymieszaj i przełóż na papier do pieczenia. Rozłóż równomiernie. Piecz ok 15-20 minut. Po tym czasie wyciągnij musli z piekarnika i zaczekaj aż całkowicie wystygnie. Zimne przełóż do słoiczka lub szczelnego opakowania.
Podawaj z jogurtem, twarożkiem czy owocami.
Smacznego !
A na Słodkich Cudach znajdziecie wspaniałe ciasto z jagodami i kremem.
3 komentarze:
nie ma jak domowe, dobre musli:) pychota!
bardzo podoba mi się pomysł na takie musli, jak najbardziej do wykorzystania :)
Pyszne na śniadanie! Ja właśnie zajadam się orzechowym ;)
Prześlij komentarz