Uważam że kuchnia Polska i Włoska jest najlepsza na świecie. Polską kocham za pierogi, naleśniki, za ziemniaki, rosół z domowym makaronem, kaczkę z jabłkami, prawdziwe wędliny i chleb. Włoską- za pomidory, czosnek, oliwę, spaghetti, pizzę, kawę i za lody.
Przystawka, którą chcę Wam pokazać jest przepyszna. Bakłażan jest bardzo delikatnym warzywem, a w połączeniu z pomidorami i serem tworzy niezwykle aromatyczne danie.
Przepis na bakłażana w pomidorach pochodzi z książki " Sekrety Domowej Kuchni Włochów" Zuzanne Carreiro. Do samej książki jeszcze wrócę, a kilka przepisów z niej zaznaczyłam jako "test obowiązkowy".
1 bakłażan
2 jajka
odrobina mąki
1 puszka pomidorów
2 ząbki czosnku
oliwa
bazylia
sól
pieprz
ser mozzarella ok 250 g - pokrojony na plasterki lub starty na tarce.
Pokrój bakłażana w plastry o szerokości nie więcej niż 1 cm.
Posól i odstaw na ok 40 minut aż puszczą sok.
Każdy plasterek obtocz w jajku i mące. Smaż z jednej i drugiej strony na rozgrzanym tłuszczu. Odkładaj na ręcznik papierowy aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Przygotuj sos. W rondelku rozgrzej oliwę, wlej pomidory i podgrzewaj. Dodaj rozgnieciony czosnek, dopraw solą, pieprzem i bazylią. Gotuj sos pod przykryciem na bardzo małym ogniu ok 10-15 minut.
Przygotuj naczynie żaroodporne, w którym będziesz piec bakłażany.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Układaj bakłażany po plasterku, następnie odrobina sosu i plasterek sera. Znowu plasterek bakłażana, sos i ser. Na koniec połóż po plasterku sera zalej resztą sosu i skrop całość oliwą. Wstaw do piekarnika i piecz ok 20-30 minut aż ser będzie zrumieniony. Po wyjęciu z piekarnika odczekaj kilka minut aby smaki się połączyły.
Smacznego !
2 komentarze:
Jaka pyszna piramidka! Bardzo lubię takie dania. Fajny pomysł na przystawkę :)
Za bakłażanem nie przepadam, więc pewnie nie spróbuję ale co do opinii na temat polskiej i włoskiej kuchni zgadzam się w 100%.
Prześlij komentarz