11 maja 2013

my love risotto


Zawsze myślałam że wykonanie risotta w domu, samodzielnie jest czymś nieosiągalnym. Myliłam się.
Udało mi się z pomocą Mistrza Gordona Ramsaya zrobić risotto doskonałe. Poprowadził mnie za rękę jak dziecko, które trzeba przeprowadzić przez ulicę. Przepis na risotto czosnkowe znalazłam w książce "Niedzielne przysmaki".  Jednak bardzo chciałam to danie połączyć ze szparagami i wyszło genialne. Nawet moja córeczka, która na widok ryżu ucieka gdzie pieprz rośnie zjadła i o dziwo bardzo jej smakowało. 
W oryginalnym przepisie został zastosowany ser Parmezan ja użyłam sera Dziugas. 
To ser, który nie odbiega smakiem ani jakością od tradycyjnego włoskiego przysmaku. Dziugas to tradycyjny ser Litewski. Dojrzewa ok 24 miesięcy. Jest twardy, chropowaty o lekko owocowym, orzechowym, pikantnym smaku. I jeszcze ma jedną zaletę, jest o połowę tańszy od Parmezanu.
Połączenie smaków ryżu, ostrego sera i delikatnych szparagów jest doskonałe. Do tego lampka schłodzonego, białego, półwytrawnego wina i gotowe.


Risotto czosnkowo - szparagowe na 3-4 porcje
300 g ryżu do risotto- Arborio lub Carnaroli
1,3 litra bulionu cielęcego lub drobiowego
2 łyżki oliwy
1/2 cebuli lub 1 dymka
1 ząbek czosnku
1 szklanka startego sera Dziugas + kilka wiórków bezpośrednio przed podaniem
sól
pieprz
pęczek zielonych szparagów (umyte, ucięte końcówki i obrane)

Podgrzej bulion w garnku, tak aby w trakcie przygotowywania risotta był gorący.
W drugim garnku z grubym lub teflonowym dnem rozgrzej oliwę. Podsmaż na niej pokrojoną cebulę i rozgnieciony czosnek. Wsyp ryż i mieszaj aż się zeszkli. Dodaj jedną chochlę gorącego bulionu. Mieszaj i czekaj aż ryż wchłonie cały płyn. Dodaj ponownie chochlę bulionu i mieszaj aż do wchłonięcia płynu. I tak aż do wyczerpania całego bulionu. Ryż musi być al dente. Delikatnie miękki i sprężysty, nie może być rozgotowany. Na końcu dodaj ser i masło, wymieszaj. 
W międzyczasie przygotuj szparagi: w słonej, gotującej się wodzie blanszuj szparagi 1,5 - 2 minut. Ugotowane szparagi przelej na sitku zimną wodą.
Pokrój na 1 cm kawałki i dodaj do risotto. 
Na gorącym ryżu pokrusz wiórki sera. 
Smacznego :)


2 komentarze:

Kasieńka pisze...

Wygląda wspaniale! Uwielbiamy różnego rodzaju risotta, ale czosnkowego jeszcze nie jedliśmy! Z chęcią wypróbuje ten przepis!

Housewife pisze...

Faktycznie, wydaje sie łatwe w przygotowaniu. Chyba się skuszę. Co do sera Dziugas (na ktory z uporem maniaka mówie Dziurgas!:))podzielam twoja opinię, jest świetny i duuuużo tańszy niz parmezan.

Pozdrawiam serdecznie

Housewife
http://nothingbutahousewife.blogspot.com/

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...