Weekend majowy kończy się. Dla mnie był on dość pracowity. Mnóstwo gotowania, pieczenia, gości i innych atrakcji. Trochę nadrobionych zaległości filmowych i książkowych. Jeszcze rośnie chleb, który zaraz wstawię do pieca i w między czasie zafunduję sobie mały spacer z psem. Jak wrócę, zrobię kawę i zjem kawał pysznego ciasta orzechowo - czekoladowego z bitą śmietana i wiśniową konfiturą. Ot taka zwykła, majowa niedziela, która mogłaby tak jeszcze potrwać do wtorku.
Niech się mai maj !
To ciasto które robi się niezwykle szybko i można je podać nawet bez nadzienia. Należy do tych ciast że im starsze tym lepsze.
Ciasto z orzechami i czekoladą
Przepis na ciasto pochodzi z książki Jamie Olivier. Oryginalne ciasto jest z kasztanami, moje z wiśniami.
Tortownica 20-23 cm wysmarowana masłem i wyłożona papierem do wypieków.
Piekarnik rozgrzej do 180 st C
Składniki:
100 g orzechów włoskich
50 g czekolady gorzkiej lub mlecznej
4 jajka
200 g mąki pszennej
150 g cukru trzcinowego
otarta skórka z jednej pomarańczy
1 łyżeczki proszku do pieczenia
100 ml śmietanki kremówki
50 ml mleka
Nadzienie:
150 ml śmietanki kremówki
3 łyżeczki cukru pudru
ziarenka z połowy laski wanilii lub cukier z prawdziwą wanilią
2 łyżki konfitury wiśniowej lub porzeczkowej
Orzechy i pokruszoną czekoladę zmiel w malakserze na drobno. Zmielone orzechy i czekoladę zmieszaj z jajkami, mąką, cukrem, skórką z pomarańczy, proszkiem do pieczenia, śmietanką i mlekiem.
Wszystkie składniki przelej do tortownicy i piecz w temp. 180 stopni Celsjusza ok 50-60 minut do "suchego patyczka"
Upieczone ciasto przełóż na kratkę żeby wystygło.
Kiedy ciasto będzie stygło przygotuj nadzienie. Śmietanę ubij na sztywno z cukrem i ziarenkami wanilii lub cukrem.
Przestudzone ciasto przekrój na pół w poprzek i posmaruj dżemem oraz bitą śmietaną. Przykryj drugim krążkiem ciasta.
Smacznego !
2 komentarze:
Oj pysznie się prezentuje :)
Majowo pozdrawiam
Dziękuję i ja również pozdrawiam serdecznie :)
Prześlij komentarz