3 maja 2013

Bułeczki budyniowe z rodzynkami

  • Kolejna porcja wspólnego "szalonego" wieczoru z cyklu: Kuchnia biała z zieloną łączą wspólne siły i robią mega wypasione pyszności. Dla niewtajemniczonych powiem tylko że to nasz wspólny projekt: czyli Beatrice z "Kuchni w zieleni" i mój. 

    Przepis na te bułeczki pochodzi z książki  "Wypieki" Anneki Manning 
    To słodkie zawijane bułeczki z ciasta francuskiego z budyniem i rodzynkami. Są łatwe do wykonania bo można je zrobić z gotowego ciasta francuskiego, które dostaniecie w większych sklepach spożywczych w lodówce lub zamrażarce.

  • Z podanych proporcji wyszło mi 8 szt 

    Składniki

    Ciasto:
    1 porcja ciasta francuskiego
    1 żółtko rozbełtane z 2 łyżkami wody
    3/4 szklanki rodzynek
    1/3 szklanki dżemu morelowego
    Krem budyniowy
    ziarenka z połowy laski wanilii
    0,5 szklanki mleka
    0,5 szklanki śmietanki do ubijania
    2 żółtka
    75 g drobnego cukru
    1 łyżka mąki
    Do garnka z grubym dnem wlej mleko, śmietankę i nasiona wanilii. 
    Włącz średni gaz i doprowadź do wrzenia. Odstaw z ognia.
    Mikserem ubij żółtka z cukrem do białości. 
    Przesiej mąkę, po czym dodaj ją do masy jajecznej, mieszaj trzepaczką do uzyskania jednolitej masy.
    Do masy jajecznej dolej połowę płynnych składników i znowu ubij, a kiedy masa stanie się jednolita, dolej drugą część i tak samo postępujemy.
    Powstałą masę przełóż do czystego garnka. Garnek postaw na średnim gazie i nie przerywając ubijania trzepaczką powoli gotuj masę. Następnie zmniejsz gaz i nie przerywając mieszania gotuj jeszcze 2 minuty, aż masa stanie się gęsta i jednolita.
    Zdejmij garnek z ognia. Przełóż masę do szklanej lub metalowej miski i przykryj papierem do pieczenia (tak aby przykleił się do masy i nie powstał kożuch)
    Przed użyciem wymieszaj trzepaczką.

    Przygotowanie bułeczek
    Rozwiń ciasto krótszym bokiem do siebie, rozsmaruj na cieście wystudzony krem budyniowy zostawiając na dalszym końcu centymetr odstępu od krawędzi ciasta.
    Brzeg posmaruj żółtkiem zmieszanym z wodą, na kremie rozsyp równo rodzynki 
    wyłóż papierem do pieczenia  blachę. Zwiń ciasto w gruby krótki rulon zaczynając od krótszego boku (zwijamy wzdłuż długiego boku)
    Ostrym nożem tniemy wałek na pół, a następnie każdą połówkę tniemy na 5 (ok. 2,5 cm grubości krążki)
    Ułóż na blasze cięciem w dół, tak by miały przestrzeń na wyrastanie.
    Piekarnik rozgrzej do 200 stopni, lekko posmaruj ciasto mieszaniną wody z żółtkiem. Piecz ok. 30 minut.
    Dżem wymieszaj z łyżką wody w małym garnuszku i mieszając zagotuj. Zdejmij z ognia. Następnie rozsmaruj glazurę na ostudzonych ciastkach.
    Smacznego !


     

4 komentarze:

Beatrice pisze...

Jak już wiesz Asiu, tak jak i u Ciebie, nie ma już bułeczek :) Pyyyyszne były :)

Tyna pisze...

Pycha! Bardzo smakowicie wyglądają:D

Kamciss pisze...

Wyglądają bardzo apetycznie, z wielką chęcią bym posmakowała :>

Daktyle w czekoladzie pisze...

Wspaniale się prezentują!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...