550 g mąki pszennej
250 ml ciepłej wody
1 łyżeczka soli + szczyptę soli w płatkach lub gruboziarnistej - morskiej do oprószenia
7 g (saszetka) suszonych drożdży
120 ml oliwy z oliwek + odrobina do spryskania ciasta
10 pomidorków koktajlowych
garść zielonych oliwek - pokrojonych na drobne kawałki
garść świeżej bazylii - pokrojonej
Mąkę, wodę, drożdże oliwa i sól wymieszaj w misce (można mikserem na wolnych obrotach) Wyrabiaj tak długo aż ciasto stanie się gładkie i nie przylegające do dłoni. Pozostaw w misce, przykryj ściereczka i odstaw w ciepłym miejscu na 2 godziny aż wyrośnie. Po tym czasie do ciasta dodaj pokrojone oliwki i bazylię. Ponownie wymieszaj ciasto wraz z oliwkami i bazylią. Na tym etapie ciasto zmniejszy swą objętość. Na stolnicy oprószonej mąką uformuj okrągły placek i zrób wgłębienia. W każdym umieść pomidorka. Skrop oliwą i oprósz solą. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok 30 minut lub wstaw do piekarnika nagrzanego do 30-40 stopni Celsjusza. Ciasto powinno ponownie urosnąć. Gdy powiększy swą objętość piecz w temp. 200 stopni C przez 30 minut. Gdy spód focacci będzie twardy to znaczy że jest upieczona.
Smacznego !
6 komentarzy:
Focaccia jak marzenie, porywam trochę :)
Wow! Pięknie wygląda :) Takiej to bym podkradła troszkę :)
Wow! Pięknie wygląda :) Takiej to bym podkradła troszkę :)
Wow! Pięknie wygląda :) Takiej to bym podkradła troszkę :)
Wspaniała! Zrobiłam się naprawdę głodna! Planowałam upiec chleb, ale chyba poeksperymentuję z focaccią :)
Pozdrowienia :)
Uroczo wygląda z tymi czerwonymi kuleczkami pomidorków :)
Prześlij komentarz