11 kwietnia 2013

Focaccia z oliwkami i pomidorkami


Focaccia to włoski chlebek. Można go robić z różnymi dodatkami. Ten zrobiłam z oliwkami, bazylią pomidorkami koktajlowymi i solą gruboziarnistą. Można go jeść "na sucho" lub jako kanapkę z różnymi dodatkami.


550 g mąki pszennej
250 ml ciepłej wody
1 łyżeczka soli + szczyptę soli w płatkach lub gruboziarnistej - morskiej do oprószenia
7 g (saszetka) suszonych drożdży
120 ml oliwy z oliwek + odrobina do spryskania ciasta
10 pomidorków koktajlowych
garść zielonych oliwek - pokrojonych na drobne kawałki
garść świeżej bazylii - pokrojonej

Mąkę, wodę, drożdże oliwa i sól wymieszaj w misce (można mikserem na wolnych obrotach) Wyrabiaj tak długo aż ciasto stanie się gładkie i nie przylegające do dłoni. Pozostaw w misce, przykryj ściereczka i odstaw w ciepłym miejscu na 2 godziny aż wyrośnie. Po tym czasie do ciasta dodaj pokrojone oliwki i bazylię. Ponownie wymieszaj ciasto wraz z oliwkami i bazylią. Na tym etapie ciasto zmniejszy swą objętość. Na stolnicy oprószonej mąką uformuj okrągły placek i zrób wgłębienia. W każdym umieść pomidorka. Skrop oliwą i oprósz solą. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok 30 minut lub wstaw do piekarnika nagrzanego do 30-40 stopni Celsjusza. Ciasto powinno ponownie urosnąć. Gdy powiększy swą objętość piecz w temp. 200 stopni C przez 30 minut. Gdy spód focacci będzie twardy to znaczy że jest upieczona.
Smacznego !



6 komentarzy:

Unknown pisze...

Focaccia jak marzenie, porywam trochę :)

Sylvia F. pisze...

Wow! Pięknie wygląda :) Takiej to bym podkradła troszkę :)

Sylvia F. pisze...

Wow! Pięknie wygląda :) Takiej to bym podkradła troszkę :)

Sylvia F. pisze...

Wow! Pięknie wygląda :) Takiej to bym podkradła troszkę :)

Unknown pisze...

Wspaniała! Zrobiłam się naprawdę głodna! Planowałam upiec chleb, ale chyba poeksperymentuję z focaccią :)
Pozdrowienia :)

gin pisze...

Uroczo wygląda z tymi czerwonymi kuleczkami pomidorków :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...