13 kwietnia 2013

Brioche


Zawsze mnie intrygowało jak robi się kulki na górze tych bułeczek. I w końcu znalazłam na blogu Neringi TUTAJ. Uwielbiam Jej bloga. Zdjęcia aż pachną i wołają "weź mnie" Udostępniła też film (kliknij tutaj), na którym widać jak można uformować te pyszne drożdżowe bułeczki zwane brioszkmi.
Muszę przyznać że nie jestem fanką ciasta drożdżowego, ale to bardzo mi smakuje.
Nie licząc czasu wyrastania i odpoczywania ciasta, robi się je bardzo szybko. Są przepyszne z kawałkiem zimnego masła i ze szklanką ciepłego mleka.


Składniki na 8 szt
podaję za Neringą

250 g mąki + 5 łyżek dodatkowych (dałam 325 g)
35 g cukru
7,5 g świeżych drożdży (moje drożdże były za słabe więc musiałam zwiększyć ilość i użyłam 25 g)
5 g soli
3 jajka
125 g masła (użyłam rozpuszczonego masła-dlatego zwiększyłam ilość mąki)

do posmarowania 
1 jajko 
szczypta soli

do oprószenia 
cynamon i/lub cukier wymieszany z cynamonem (użyłam cukru tłuczonego)

Wymieszaj mąkę (przesianą) z cukrem, sól, drożdże (rozpuściłam z cukrem). Mieszaninę połącz z jajkami. Wyrabiaj ciasto ok 10 minut. Następnie dodaj masło. Wyrabiaj ciasto tak długo, aż będzie gładkie. Jeżeli będzie za rzadkie dodaj mąkę. Uformuj kulę, przykryj czystą ściereczką i odstaw na dwie godziny w ciepłe miejsce. Następnie wstaw do lodówki na 12-14 godzin. Po ochłodzeniu ciasto wyciągnij z lodówki i odstaw na 1 godzinę aby nabrało temperatury pokojowej od czasu do czasu wyrabiając. Podziel ciasto na 8 równych części i uformuj kulki. Przykryj ściereczką i odstaw na 10 minut. Po tym czasie uformuj bułeczki tak jak pokazano na tym filmie-klik. Umieść bułeczki w metalowych foremkach, jeśli nie masz takich foremek można wykorzystać formę na muffinki. Posmaruj bułki roztrzepanym jajkiem z odrobiną soli. Oprósz cynamonem i cukrem. Wstaw do pieca nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz ok 10-15 minut (ja piekłam 20 minut).  Wyciągnij z pieca i foremek, przełóż na metalową kratkę aby wystygły.
Smacznego !

4 komentarze:

margot pisze...

świetne ,a sposób formowania genialny

Beatrice pisze...

Świetnie wyglądają, Asiu! pysza propozycja na śniadanko :) Może jutro też zrobię, tak aby mieć w poniedziałek na śniadanko :)

asieja pisze...

rozkoszne mają te czapeczki!:-))

Antenka pisze...

co tu dużo pisać:) genialny przepis! paluszki lizać:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...