Muszę przyznać że nie jestem fanką ciasta drożdżowego, ale to bardzo mi smakuje.
Nie licząc czasu wyrastania i odpoczywania ciasta, robi się je bardzo szybko. Są przepyszne z kawałkiem zimnego masła i ze szklanką ciepłego mleka.
Składniki na 8 szt
podaję za Neringą
250 g mąki + 5 łyżek dodatkowych (dałam 325 g)
35 g cukru
7,5 g świeżych drożdży (moje drożdże były za słabe więc musiałam zwiększyć ilość i użyłam 25 g)
5 g soli
3 jajka
125 g masła (użyłam rozpuszczonego masła-dlatego zwiększyłam ilość mąki)
do posmarowania
1 jajko
szczypta soli
do oprószenia
cynamon i/lub cukier wymieszany z cynamonem (użyłam cukru tłuczonego)
Wymieszaj mąkę (przesianą) z cukrem, sól, drożdże (rozpuściłam z cukrem). Mieszaninę połącz z jajkami. Wyrabiaj ciasto ok 10 minut. Następnie dodaj masło. Wyrabiaj ciasto tak długo, aż będzie gładkie. Jeżeli będzie za rzadkie dodaj mąkę. Uformuj kulę, przykryj czystą ściereczką i odstaw na dwie godziny w ciepłe miejsce. Następnie wstaw do lodówki na 12-14 godzin. Po ochłodzeniu ciasto wyciągnij z lodówki i odstaw na 1 godzinę aby nabrało temperatury pokojowej od czasu do czasu wyrabiając. Podziel ciasto na 8 równych części i uformuj kulki. Przykryj ściereczką i odstaw na 10 minut. Po tym czasie uformuj bułeczki tak jak pokazano na tym filmie-klik. Umieść bułeczki w metalowych foremkach, jeśli nie masz takich foremek można wykorzystać formę na muffinki. Posmaruj bułki roztrzepanym jajkiem z odrobiną soli. Oprósz cynamonem i cukrem. Wstaw do pieca nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz ok 10-15 minut (ja piekłam 20 minut). Wyciągnij z pieca i foremek, przełóż na metalową kratkę aby wystygły.
Smacznego !
4 komentarze:
świetne ,a sposób formowania genialny
Świetnie wyglądają, Asiu! pysza propozycja na śniadanko :) Może jutro też zrobię, tak aby mieć w poniedziałek na śniadanko :)
rozkoszne mają te czapeczki!:-))
co tu dużo pisać:) genialny przepis! paluszki lizać:)
Prześlij komentarz