50 g aktywnego zakwasu żytniego (dokarmionego 10-12 godzin wcześniej)
100 g mąki żytniej razowej
100 ml ciepłej przegotowanej wody
Składniki wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw na 10-12 godzin w ciepłe nieprzewiewne miejsce.
Ciasto właściwe:
cały zaczyn
200 g mąki żytniej razowej
400 g mąki pszennej chlebowej
200 ml ciepłej przegotowanej wody
1 łyżeczka soli kamiennej lub morskiej
kilka suszonych śliwek drobno pokrojonych
50 ml oleju
Mąki (żytnia i pszenna) przesiej przez sito, dodaj sól, zaczyn, wodę, olej i śliwki. Wszystko dokładnie wymieszaj mikserem lub ręcznie. Jeśli mikserem najpierw na małych obrotach, potem zwiększając mieszaj ok 8-10 minut. Uformuj z ciasta kulę, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 4-6 godzin.
Po tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Na oprószonej mąką stolnicy wyrabiaj ciasto przez kilka minut i złóż w bochenek. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 2-3 godziny.
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz złóż i umieść w piekarniku na blasze wyłożonej papierem w temperaturze 30-40 stopni Celsjusza na 2 do 3 godzin. Gdy bochenek wyrośnie posmaruj go wodą i natnij. Podnieś temperaturę do 220 stopni C i piecz ok 50-60 minut. Gdy chleb będzie się mocno rumienił, przykryj go folią aluminiową. Upieczony chleb wyciągnij z piekarnika i odstaw na metalową kratkę aż wystygnie.
Smacznego !
6 komentarzy:
nie ma jak kromeczka domowego, wiejskiego chlebusia:)
Bombowy!!! Uwielbiam domowe pieczywko, sam zresztą staram się od czasu do czasu z nim zmierzyć :-)
Ja od czasu do czasu (bo właśnie z braku czasu) coś tam sobie upiekę ale smak jest nie do podrobienia. Dziękuję za odwiedziny i pozdrawiam:-)
Wspaniały chleb :)
Dziękuję Kasiu :)
Magda, a może spróbujesz?
Prześlij komentarz