Gotowanie to zabawa i burza mózgu jednocześnie. Kiedy mam gotowy przepis, przeważnie go zmieniam na własny użytek. Czasem jednak, staram się odwzorować jego oryginał. Jednak zawsze pamiętam, że w przepisie nigdy nie znajdę takiego zdania: "...wyłącz myślenie podczas gotowania...".
Kiedy mam gotowy przepis to i tak muszę myśleć. Bo przecież nie wszystko da się napisać.
Nie ma 100 % pewności że potrawa się uda. Potem oczywiście można wszystko zwalić na przepis. Dostałam kiedyś taki komentarz: "No cóż faktycznie łatwe ciasto, ale mi niestety wyszedł zakalec, chociaż zrobiłam zgodnie z przepisem:((((całe ciasto poszło do śmieci" Cóż...mnie np: nigdy nie wychodzi beza, chociaż robię zgodnie z przepisem, wczoraj wyrzuciłam całą do kosza.
Tak jak w życiu Dostajemy gotowe przepisy na życie, a czasami wychodzą nam zakalce. Zakalec można wyrzucić do kosza i o nim zapomnieć, a potem wypróbować inny przepis :)
Kilka dni temu upiekłam chipsy ziemniaczane, które okazały się hitem. Bardzo smaczne, zdrowe i szybkie w przygotowaniu. Okazało się że można je łączyć z mięsem, podając w postaci pełnego obiadu.
Zamiast frytek czy ziemniaków z wody można pokusić się o upieczenie płatków - chipsów i ułożyć na nich ulubione mięso. Myślę że pasuje do nich każdy rodzaj mięsa.
Roladki, które chcę Wam dziś pokazać są alternatywą dla zwykłego schabowego w jajku i tartej bułce. Powstały bardzo spontanicznie. Są niezwykle proste w wykonaniu. Wystarczy rozbić schab. Zawinąć w niego np suszone pomidory, które można zastąpić czymś zupełnie innym, np szpinakiem, pieczarkami, serem albo suszoną śliwką. Potem mięso należy otulić plasterkiem szynki i zapiec. Prawda że to proste ?
Roladki schabowe w szynce z suszonymi pomidorami, sosem pieczarkowym na chipsach ziemniaczanych
Na 3 osoby
6 grubych porcji schabu bez kości
kilka suszonych pomidorów w oleju
6 plastrów szynki wędzonej (może być szynka parmeńska lub wędzony boczek)
3-4 średniej wielkości pieczarki
sól
pieprz
100 ml białego wina
1 płaska łyżka mąki
2-3 łyżki oleju
1 łyżka masła
1 szklanka bulionu np drobiowego
Mięso umyj i osusz. Dopraw solą i pieprzem. Rozbij na cienkie kotlety. Na każdy kotlet ułóż pokrojone pomidorki. Zwiń mięso jak naleśnik i owiń w szynkę. Na rozgrzanym oleju podsmaż każdy kawałek mięsa z każdej strony i przełóż do naczynia żaroodpornego lub gęsiarki. Na tym samym oleju na którym smażyłaś/łeś mięso wrzuć pokrojone w plasterki pieczarki. Dopraw sola i pieprzem. Zalej winem. Po 3-5 minutach przelej miksturę do naczynia w którym znajduje się mięso. Na tej samej patelni rozgrzej masło i podsmaż mąkę. Zalej mąkę bulionem. Zaczekaj aż zgęstnieje i przelej do naczynia. Wstaw mięso do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na ok 40 minut. Roladki podawaj na chipsach ziemniaczanych PRZEPIS TUTAJ i sałatą taką jak TUTAJ
7 komentarzy:
Ale u Ciebie smacznie! A co do "zakalców" mnie nie lubią serniki... a to wielka szkoda, bo ja za to lubię je bardzo:)
Galantyna dziękuję :) Każdy ma jakiegoś "zakalca", ale czasem tak jest że karta się odwraca i zaczyna wychodzić. Tego się trzymajmy :)
co za smakołyki:D ślinka cieknie:) a zakalce są najlepsze;)
co za smakołyki:D ślinka cieknie:) a zakalce są najlepsze;)
Mi smalec nigdy nie wychodzi, przestałam jakoś próbować, a też robię z przepisu. Ale hitem jest moja jedna ciocia, której nie wychodzi budyń z paczki, mimo, że jest świetną kucharką i genialnie piecze i gotuje :) A ten pomysł z chipsami ziemniaczanymi to ciekawa odmiana.
A mi zakalce nie wychodzą....bo nie piekę ciast :P Czipsy niczym wiosenne płatki kwiatów. Pozdrowienia,
dybka
Dziękuję, a ciast też kiedyś nie piekłam a teraz mogłabym piec kilka dziennie. Pozdrawiam :)
Prześlij komentarz