Można zrobić tanim i łatwym sposobem chipsy w domu. Smaczne, chrupiące, smak taki jak lubicie.
Świetnie pasują na przekąskę do piwa lub do obiadu zamiast tradycyjnych ziemniaków z wody czy frytek.
Chipsy czosnkowo paprykowe
Źródło przepisu: Kwestia Smaku
3 duże ziemniaki
odrobina masła
1 ząbek czosnku rozgnieciony
sól morska gruboziarnista
1/2 łyżeczki rozmarynu suszonego
1 łyżka masła
szczypta papryki słodkiej lub ostrej w zależności co kto lubi
Ziemniaki dokładnie wyszoruj czystą gąbką. Pokrój w cieniutkie 1-2 mm plasterki najlepiej na krajalnicy lub specjalnej tarce do jarzyn. Na blaszce rozwiń papier do pieczenia. Ułóż plasterki na papierze jeden obok drugiego. Na patelni rozgrzej masło z rozmarynem i czosnkiem . Posmaruj płatki ciepłym masłem (najlepiej pędzelkiem) i oprósz papryką. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 230 stopni Celsjusza na ok 7-10 minut. Obserwuj chipsy bo mogą się bardzo szybko mocno przypiec. Kiedy będą ładnie zrumienione wyjmij ostrożnie z pieca i oprósz solą.
Smacznego !
12 komentarzy:
świetne... już same zdjęcia zachęcają do jedzenia
pycha! porywam taką torebeczkę:)
Zdrowa alternatywa :)
Zdrowa i smaczniejsza :) Pozdrawiam serdecznie.
Ja poproszę o taką paczuszkę:)
Proszę uprzejmie :) Smacznego !
Ale sie podjarałem :) Robię przy najbliższej okazji, zastanawiam się jak uzyskać mój ulubiony smak fromage :)
Wojciech szczerze mówiąc zaskoczyłeś mnie odrobinę, ale może gdybyś do masła dodał jeszcze suszony koperek, to trochę przypominało by to smak fromage, bo sera raczej się nie da. Chyba że chipsy z serem fromage ;)
Właśnie zjadłem pierwszą porcję i już wstawiłem drugą - niesamowity przepis :)
coś czuję, że od teraz tylko takie :)
Bardzo się cieszę że Ci smakuje. Powodzenia w diecie:-). Pozdrawiam.
Chipsy bardzo dobre w smaku tylko niestety poprzyklejały się do papieru:(Czy to może być wina papieru?
Pozdrawiam Gosia:)
Witaj Gosiu, cieszę się że smakowały. To że się przyklejały, jest to prawdopodobne wina papieru. Ja też piekłam na papierze i się nie przyklejały. Pozdrawiam :)
Prześlij komentarz