12 marca 2013

Faszerowane jajka w czterech odsłonach


Uwielbiam faszerowane jajka. Są o tyle ciekawe w różnych połączeniach, że można zrobić z nimi nieograniczoną liczbę farszów.
 Jest mnóstwo produktów, które można konfigurować z jajkami. Na Wielkanoc mamy więc okazję pofantazjować na ich temat. 
Moja dzisiejsza propozycja to cztery wariacje:
Jajka z awokado, młodym szpinakiem, papryką i zielonym chrzanem wasabi.
Jajka z pieczarkami, piniolami, szczypiorkiem i pastą paprykowo pomidorową.
Jajka z musem ze szprotek.
Jajka z chrzanem i brokułami.


 Z awokado, młodym szpinakiem, papryką i chrzanem wasabi
4 jajka ugotowane na twardo 
1 dojrzałe awokado
kilka liści młodego szpinaku
1/2 czerwonej papryki
1-2 łyżki majonezu
odrobina zielonego chrzanu wasabi (opcjonalnie)
sól i świeżo zmielony pieprz

Przekrój jajka na pół, wydrąż żółtka. Szpinak umyj i osusz, odetnij gałązki, pokrój na drobno. Awokado i paprykę pokrój w drobną kosteczkę. Żółtka, szpinak, awokado i paprykę wymieszaj. Dodaj majonez i odrobinę chrzanu wasabi. Dopraw solą i pieprzem. Ułóż gotowy farsz do białek. 



 Z pieczarkami, piniolami, szczypiorkiem i pastą paprykowo pomidorową
4 jajka ugotowane na twardo
4-5 pieczarek
1 mała cebula
garść orzeszków piniowych (można zastąpić słonecznikiem)
1 łyżka masła
szczypiorek
1 łyżka majonezu
sól i świeżo zmielony pieprz
odrobina pasty paprykowo pomidorowej

Przekrój jajka na pół, wydrąż żółtka. Obierz pieczarki i cebulę  Pokrój w drobna kosteczkę lub (pieczarki) zetrzyj na tarce na grubych oczkach.  W małym rondelku rozgrzej masło i podsmaż cebulę. Dodaj pieczarki i dopraw solą oraz pieprzem. Przykryj pokrywką i duś ok. 20 minut. Gdyby zaczęły przywierać podlej odrobiną wody lub białego wina. Przestygnięte pieczarki połącz z żółtkami posiekanym szczypiorkiem i uprażonymi piniolami lub słonecznikiem. Dopraw solą i pieprzem oraz połącz wszystko z majonezem. Wymieszaj. Ułóż gotowy farsz do białek.  
Na gotowych jajkach nałóż pastę paprykowo pomidorową.



  Z musem ze szprotek 
4 jajka ugotowane na twardo
kilka szprotek podwędzanych w oleju
1/2 cebuli
1 łyżka majonezu
sól i świeżo zmielony pieprz
szczypiorek

Obierz jajka. Odetnij spód białka tak aby jajko mogło swobodnie stać. Odetnij także 1/4 jajka i wydrąż żółtka. Do malaksera wrzuć żółtka, szprotki z odrobina oleju w którym były i cebulę. Wszystko zmieszaj blenderem na gładką pastę. Dopraw solą i pieprzem i połącz z majonezem. Gotowy mus ułóż do białek.
Na koniec można oprószyć szczypiorkiem  lub rzeżuchą. 


 Z chrzanem i brokułami
4 jajka ugotowane na twardo
2 łyżki chrzanu
kilka różyczek ugotowanych brokuł
1-2 łyżki majonezu
sól i świeżo zmielony pieprz

Przekrój jajka na pół, wydrąż żółtka. Chrzan połącz z żółtkami, brokułami i majonezem. Dopraw solą i pieprzem.   Ułóż gotowy farsz do białek

Smacznego !



5 komentarzy:

Antenka pisze...

smakołyki:) achh

Zielaczek pisze...

Wspaniałe te Twoje jajka! :) ILE POMYSŁOW! :)

asia white kitchen pisze...

Dzięki :)

Kamciss pisze...

Cudowne połączenia smaków :)

Aga pisze...

Galeria sztuki normalnie. Przepiękne jaja w Twoim wydaniu, każde wygląda tak, ze chciałabym je widzieć na swoim świątecznym stole..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...