22 lutego 2013

Resztki bez reszty. Zupa i krokiety


Jest dobrodziejstwem kuchni polskiej. Jest wybawicielem wielu gospodyń.  Najlepszym lekarstwem na przeziębienia. Najlepszą bazą do zup i sosów. A to co ma w sobie, oprócz tego cudownego płynu jest jeszcze lepsze. Mięso i warzywa. Z tego pierwszego można zrobić krokiety, nie koniecznie w panierce lecz w orzechach. Nie trzeba ich też smażyć. Można je upiec w piekarniku. Z mięsa, można zrobić pierogi, pasztet, galaretkę i roladę i wiele innych wspaniałych potraw. Ja jednak gotowane mięso rosołowe najbardziej lubię jeść z musztardą :) Każdy ma swoje smaki.   
Z warzyw uzyskamy aksamitne kremy, pyszne retro sałatki  i smarowidła do chleba.
 Jednym słowem gotujcie rosół ! Przepis tutaj


Zupa grzybowa
6,7 suszonych borowików lub innych grzybów
1 litr wody
2 litry rosołu
1 łyżka masła
3 łyżki śmietany 18 % (opcjonalnie)

Godzinę lub dwie przed ugotowaniem zupy, zalej opłukane grzyby wodą. W tej samej, lekko posolonej wodzie ugotuj grzyby a następnie przełóż je wraz wywarem do gorącego rosołu. Gotuj kilka minut. Na koniec dodaj masło i dopraw do smaku. Podawaj z ulubionymi kluseczkami,  śmietaną i zieloną pietruszką.



Krokiety w orzechowej panierce
Farsz do krokietów
500 g ugotowanego mięsa rosołowego( kaczka, indyk, wołowina, kurczak )
1 cebula pokrojona w kostkę
kilka ugotowanych grzybków
1 jajko
sól, pieprz
ser mozzarella w plasterkach (lub inny np Cheddar) 
łyżka masła
Mięso i grzyby zmiel przez maszynkę (jeśli nie masz maszynki do mielenia mięsa możesz bardzo drobno posiekać). Cebulę podsmaż na maśle na złoty kolor. Połącz wszystko z jajkiem i podsmażoną cebulką. Dopraw solą i pieprzem.

Naleśniki
500 ml mleka
1 jajko
400 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli
Wszystkie składniki wymieszaj tak aby nie było grudek mąki. Ciasto nie może być za gęste, ale też nie za rzadkie. Smaż na rozgrzanej patelni cienkie naleśniki.

Panierka
2,3 jajka
1 szklanka zmielonych orzechów włoskich (można je wcześniej uprażyć)




Przygotowanie krokietów
Na każdy naleśnik układaj po dwa plasterki sera i porcję farszu. Załóż do środka dwa boki naleśnika i zwiń go w rulon. Zanurz w rozbełtanym jajku i obtocz w orzechach. Tak złożone krokiety wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na ok 20-30 minut.
Smacznego !




4 komentarze:

asieja pisze...

rety, jak dziś tu pysznie!

bistro mama pisze...

O mniam, te krokiety wyglądają fantastycznie! I ta mozzarella w środku, pyszności!

asia white kitchen pisze...

Dziewczyny zapraszam na obiad !

La Lolla pisze...

mniam!!! fajne te krokiety, inne;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...