26 lutego 2013

Do chleba, pasta z tuńczyka


Lubię stare książki kucharskie. Im starsze tym bardziej tajemnicze. Mają w sobie ukryte skarby.
Stara kartka wysłana na Święta Wielkanocne. Powoli zanika ten zwyczaj. Teraz na święta wysyła się sms-y, albo rozmawia przez Skypa.
Za kilka lat nikt nie będzie pamiętał że Ciocia Józia wysłała sms-a. Gdyby wysłała kartkę, włożyłabym ją do książki. Po 20 latach moja córka otworzyłaby książkę i znalazłaby ją, tak jak ja znalazłam dzisiaj po 24 latach pocztówkę od Cioci Teresy.

Jestem niepoprawną romantyczką. Czasem zastanawiam się kto korzystał z tych książek, kto je dotykał i czytał. W jakim domu leżały. Czy w dobrym i wesołym, czy też smutnym i takim gdzie nie pachniało jedzeniem. Myślę że z pewnością pachniało, bo przecież ktoś, kto nie gotuje nie kupiłby takiej książki.


Ilekroć zaglądam do tej książki: "Śniadania i kolacje na cztery pory roku" B.Szczepańskiej i K.Tarnowskiej, za każdym razem mam ochotę na jedzenie z dawnych "Barów Mlecznych".
 Krokiety, które pokazywałam Wam tutaj. Na pasty-awanturki do chleba, lane kluski na mleku, zrazy z kaszą czy kluski z dziurką i sosem grzybowym.

Ta książeczka to nie tylko przepisy-retro, to przewodnik jak poradzić sobie z organizacją w kuchni i domu.
Czasy się nieco zmieniły i standardy w kuchni też odbiegają od tamtych, jednak warto czasem udoskonalić takie ukierunkowanie swoimi metodami :)


Pasta, którą zrobiłam jest moją radosną twórczością, a inspiracją była właśnie ta książka.

Pasta-awanturka z tuńczyka
1 puszka tuńczyka w oleju w kawałkach
kilka ciemnych marynowanych oliwek (mogą być różne)
kilka marynowanych kaparów
1 ugotowane na twardo jajko
1/2 cebuli pokrojonej w kosteczkę
sól
pieprz
szczypta pieprzu cayenne
1 łyżeczka majonezu
odrobina zielonej pietruszki

Wszystkie składniki zmiksuj w blenderze, przełóż do słoiczka i gotowe !

Smacznego !



5 komentarzy:

Unknown pisze...

Uwielbiam takie smarowidła do chleba :) Polecam takie smarowidła z wędzonej makreli albo wędzonego pstrąga :):)
Pozdrawiam ciepło :)

asia white kitchen pisze...

A z makreli to proszę uprzejmie: http://asia-white-kitchen.blogspot.com/2012/05/pasta-z-makreli.html Natomiast z pstrąga jeszcze nie robiłam, ale ciekawy pomysł, muszę pomyśleć. Pozdrawiam :)

Kamciss pisze...

Uwielbiam pasty :) Super pomysł :)

Zielaczek pisze...

Uwielbiam wszelkie smarowidła do chleba. Super pasta.
I tak, stare książki mają moc, też je uwielbiam. I pisanie kartek, listów... Jakiś czas temu sprzątając stary regał Taty ( którego Rodzice w nowym domu nie chcieli ) natknęłam się na wielki plik listów. Okazało się, że są to miłosne listy Mamy i Taty z czasów Jego wojska. Nie mogłam tego przeczytać, żeby nie ingerować w ich intymność. Oddałam im korespondencję i myślę, że czytali ją z tydzień przypominając sobie stare czasy :). Teraz juz tylko maile i smsy... :(

GosieK pisze...

Również jestem romantyczką,stare widokówki od dawna zbieram, do tej pory znajomi przysyłają mi z wakacji z różnych zakątków kartki z pozdrowieniami. Stare książki mają w sobie magię.Uwielbiam wszelkiego rodzaju pasty do kanapek :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...