20 stycznia 2013

"Karnawałowy" weekend


Sobota wieczór. Karnawał.
Mój dom wypełnia się zapachami pieczonego chleba, rozgrzanego żelazka, herbaty z miodem. Na kuchni bulgocze rosół. Sobotni wieczór. Żelazko jest coraz bardziej rozgrzane, unosząca się para, sprawia że czuję się jak w maglu. Gorąco. Wypijam kolejną herbatę z miodem, sprawdzam jak tam chleb. Włączam płytę The Chemical Brothers i zaczynam się zastanawiać co ja tu robię. Muzyka sprawia że zaczynam się martwić tym, że jest karnawał, a ja stoję przy desce do prasowania. Chyba się starzeję. Rosół dochodzi, chleb też. Prasowanie coraz lepiej mi idzie. Przy takiej muzyce mogę stać całą noc przy desce (jeśli nie mam nic innego do roboty). Potańczyłabym przy jakiejś kolorowej kuli i lampach stroboskopowych. Ot takie proste, nieskomplikowane marzenie. Wracam do rzeczywistości. Nawet nie wiem kiedy, znalazłam się w strefie nocnej ciszy. Nad ranem kładę się spać, budzę się przed południem, dopijam wieczorną herbatę. Zaparzam świeżą kawę i kroję chleb, który upiekłam w nocy.  
Jest karnawał i na szczęście jeszcze trwa :)

Jeśli ktoś ma czas i lubi taką muzykę..."To" ma 59 minut z kawałkiem, polecam wysłuchać do końca. 

  

A na obiad polecam karnawałowo:
Kieszonki schabowe z farszem. Farsz to kasza  kus kus, rodzynki, orzechy włoskie i zielona pietruszka. Podane z sosem pieczarkowym. Zamiast kus kus można zastosować kaszę jaglaną, gryczaną lub ryż (co kto ma). Rodzynki świetnie równoważą smak mięsa, kaszy i sosu. I orzechy, które nadają farszowi specyficzny orzechowy smak i przyjemnie chrupią :)

 Sos pieczarkowy
8-10 pieczarek średniej wielkości
1 duża cebula lub dwie małe
2 łyżki masła dobrej jakości
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
szczypta tymianku
1 litr bulionu
1/2 szklanki białego wytrawnego wina
1 łyżka mąki
1 łyżka kwaśnej śmietany
Rozgrzej masło, pokrojoną w kostkę cebulę wrzuć na rozgrzane masło i podsmażaj do zrumienienia. Wrzuć pokrojone w ćwiartki pieczarki i podsmażaj. Zalej winem. Zaczekaj aż odparuje alkohol. Przełóż do garnka. Na tej samej patelni rozpuść łyżkę masła i wsyp mąkę. Rozprowadź i zalej ciepłym bulionem. Mieszaj aż mąka się rozpuści. Przelej bulion do pieczarek. Dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Przykryj i gotuj na bardzo małym ogniu przez ok 20-30 minut. Na koniec włóż łyżkę śmietany. Wymieszaj dokładnie. Staraj się aby nie było grudek.


 Kieszonki schabowe z kaszą kus kus
Składniki na 5 porcji
500 g schabu
sól, pieprz
1 łyżka octu balsamicznego
2 ząbki czosnku
na czubku noża pieprz cayenne
szczypta tymianku
szczypta oregano
Farsz
1/2 szklanki kaszy kus kus
1,5 szklanki gorącego bulionu lub wody
garść rodzynek
garść orzechów włoskich
odrobina pokrojonej natki pietruszki
Mięso zamarynuj* wcześniej (minimum 1 godzinę, a najlepiej dzień wcześniej).
* Należy przyprawić mięso solą, pieprzem, octem balsamicznym, rozgniecionym czosnkiem, pieprzem cayenne, tymiankiem, oregano. Przykryj folia i schowaj do lodówki.
Przygotuj farsz. Kaszę zalej gorącym bulionem, wrzuć rodzynki, orzechy, masło i pietruszkę. Przykryj i odczekaj kilka minut. Wymieszaj.
Zamarynowane mięso pokrój w ten sposób aby powstały kieszenie. Do każdej kieszeni włóż farsz. Ułóż mięso w naczyniu żaroodpornym i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 40 minut. Pod koniec pieczenia ułóż na każdej kieszonce odrobinę masła.
Podawaj z sosem pieczarkowym.
Smacznego !



2 komentarze:

Ivka pisze...

Świetny pomysł na danie obiadowe!

asia white kitchen pisze...

Dzięki :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...