Gryczany misz masz
na 2 porcje
100 g kaszy gryczanej - ugotowanej al dente
4-5 suszonych pomidorów z oliwy
łyżka marynowanych kaparów
garść rukoli lub roszponki
1 papryczka chili (opcjonalnie)
3 łyżki pokrojonego w kostkę boczku - podsmażonego
garść kiełków rzodkiewki lub innych
odrobina pokrojonego pora
1 łyżka suszonej żurawiny namoczonej w gorącej wodzie
sól morska
świeżo zmielony czarny pieprz
Schab ze śliwką w chrupiącej skorupce
mięso
700 g schabu bez kości
kilka suszonych śliwek
sok z 1/2 cytryny
1-2 łyżki oliwy
sól
pieprz
skorupka
100 g migdałów w łupinkach-uprażonych na odrobinie oliwy
garść świeżej bazylii
1-2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
sól
pieprz
2 łyżki miękkiego masła
Mięso umyj, wytrzyj ręcznikiem papierowym lub lnianą ściereczką. Przy pomocy długiego i ostrego noża zrób w mięsie dziurę, a najlepiej z obydwu stron, tak aby spotkały się po środku. Włóż śliwki do środka mięsa, jedna za drugą. Skrop mięso cytryną i oliwą. Dopraw solą, pieprzem i wstaw do lodówki na minimum 2 godziny.
skorupka
Wszystkie składniki zmiel w blenderze na jednolitą masę.
Mięso obłóż skorupką i wstaw do piekarnika w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce. Piecz w piekarniku przez ok 1,5 godziny w 180 stopniach. Pod koniec pieczenia połóż na mięsie łyżkę masła.
Smacznego!
4 komentarze:
świetne i smakowite a nawet w pełni dietetyczne :)
kasze gryczaną jem codziennie, zawsze ją mieszam z różnymi dodatkami, mój ulubiony to z dynią i szałwią ale ten Twój tez wypróbuję - nowe smaki zawsze mile widziane :)
na schabik oczywiście też się skuszę, bo ta skorupka chrupiąca mnie ciekawi :)
Dzięki za odwiedziny. Ja rzadko jem kaszę gryczaną a powinnam (tak jak Ty)jeść codziennie, bo uzupełnia niedobory magnezu. Tak że dla takiego nerwusa, przydałaby się większa dawka. A z dynią jeszcze nie próbowałam :)
Serdecznie pozdrawiam.
obie porpozycje bardzo mi się podobają, ale chyba bardziej schab ze śliwką, do którego mam dużo słabość.
Ciekawa propozycja, biorąc pod uwagę, że schabik gości u mnie dosyć często :)
Prześlij komentarz