2 listopada 2012

Gryczany misz masz czy schab w skorupce ?


Gryczany misz masz 
na 2 porcje
100 g kaszy gryczanej - ugotowanej al dente
4-5 suszonych pomidorów z oliwy
łyżka marynowanych kaparów
garść rukoli lub roszponki
1 papryczka chili (opcjonalnie)
3 łyżki pokrojonego w kostkę boczku - podsmażonego
garść kiełków rzodkiewki lub innych
odrobina pokrojonego pora
1 łyżka suszonej żurawiny namoczonej w gorącej wodzie
sól morska
świeżo zmielony czarny pieprz


Schab ze śliwką w chrupiącej skorupce
mięso
700 g schabu bez kości
kilka suszonych śliwek
sok z 1/2 cytryny
1-2 łyżki oliwy
sól
pieprz
skorupka
100 g migdałów w łupinkach-uprażonych na odrobinie oliwy
garść świeżej bazylii
1-2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
sól
pieprz
2 łyżki miękkiego masła


Mięso umyj, wytrzyj ręcznikiem papierowym lub lnianą ściereczką. Przy pomocy długiego i ostrego noża zrób w mięsie dziurę, a najlepiej z obydwu stron, tak aby  spotkały się po środku. Włóż śliwki do środka mięsa, jedna za drugą. Skrop mięso cytryną i oliwą. Dopraw solą, pieprzem i wstaw do lodówki na minimum 2 godziny. 

skorupka 
Wszystkie składniki zmiel w blenderze na jednolitą masę. 

Mięso obłóż skorupką i wstaw do piekarnika w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce. Piecz w piekarniku przez ok 1,5 godziny w 180 stopniach. Pod koniec pieczenia połóż na mięsie łyżkę masła. 
Smacznego!




4 komentarze:

etrala pisze...

świetne i smakowite a nawet w pełni dietetyczne :)
kasze gryczaną jem codziennie, zawsze ją mieszam z różnymi dodatkami, mój ulubiony to z dynią i szałwią ale ten Twój tez wypróbuję - nowe smaki zawsze mile widziane :)
na schabik oczywiście też się skuszę, bo ta skorupka chrupiąca mnie ciekawi :)

asia white kitchen pisze...

Dzięki za odwiedziny. Ja rzadko jem kaszę gryczaną a powinnam (tak jak Ty)jeść codziennie, bo uzupełnia niedobory magnezu. Tak że dla takiego nerwusa, przydałaby się większa dawka. A z dynią jeszcze nie próbowałam :)
Serdecznie pozdrawiam.

matylda pisze...

obie porpozycje bardzo mi się podobają, ale chyba bardziej schab ze śliwką, do którego mam dużo słabość.

Unknown pisze...

Ciekawa propozycja, biorąc pod uwagę, że schabik gości u mnie dosyć często :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...