Dziś w menu:
Kurczak w sosie
Chutney pomidorowy
Kasza kuskus
Kurczak w sosie
Tuszka kurczaka
150 ml białego wina wytrawnego
szklanka bulionu drobiowego
1 liść laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
oliwa do smażenia
marynata:
sól
pieprz
1,5 łyżeczki suszonej słodkiej papryki
1 łyżeczka ziół prowansalskich
2 ząbki czosnku
2 łyżka oliwy
1 łyżka miodu
1 łyżeczka octu balsamicznego
Kurczaka umyj i podziel na porcję , następnie osusz papierowym ręcznikiem.
Wszystkie składniki marynaty wymieszaj i natrzyj nią kurczaka. Schowaj do lodówki na min. 30 minut.
Rozgrzej oliwę na patelni (najlepiej teflonowej) i układaj na niej przygotowane kawałki. Mięso należy smażyć (co kilka chwil przewracając) tak długo aż będzie złoto brązowe.
Po usmażeniu przełóż mięso do garnka. Patelnie, na której został tłuszcz i sos zalej bulionem , chwilę podsmaż i przelej płyn do mięsa. Następnie zrób to samo z winem. Wrzuć liść laurowy i ziele angielskie. Przykryj pokrywką i na minimalnym płomieniu gotuj kurczaka przez ok 40 minut.
Chutney (czatnej) pomidorowy- spiżarnia
Chutney: to warzywno owocowy sos używany w kuchni indyjskiej.Jest tu cały wachlarz smaków. Kwaśny, słodki, ostry i słony. Chutnej jest świetnym dodatkiem do mięsa lub pieczywa. Można go zrobić z sezonowych składników. Z jabłek, porzeczki, pomidorów czy dyni.
Składniki na dwa słoiczki (tyle miałam pomidorów i jabłek pod ręką a reszta na oko, ale wszystko spisałam na kartce)
5 średnich pomidorów malinowych
3 średniej wielkości jabłka
3 małe czerwone cebule
garść rodzynek
30 ml octu winnego (na zdjęciu)*
kilka goździków
łyżeczka gorczycy
1/2 łyżeczki zmielonego cynamonu
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
Pomidory zalej wrzątkiem, obierz ze skórki. Przekrój na pół, wytnij zielone szypułki. Pokrój na kawałki (nie za drobno). Jabłka umyj, obierz i wytnij gniazda nasienne. Pokrój na 5 mm plasterki. Cebule obierz i pokrój w grube plastry. Rodzynki zalej wrzątkiem i odsącz na sitku. Wszystkie przygotowane składniki wymieszaj i dodawaj w kolejności: ocet, goździki, gorczycę, cynamon, cukier, sól. Przełóż do garnka i zagotuj. Następnie zmniejsz ogień do minimum i co jakiś czas mieszając, smaż ok 60 minut. Gotowy chutney układaj do słoików.
Kasza kuskus
Zalej kaszę wrzątkiem lub bulionem, przykryj, odczekaj 5 minut i gotowe ! :)
Musi być taka ilość wody, aby zakryła całą powierzchnię kaszy w naczyniu.
Smacznego!
*To nie jest sponsorowany post. Używam tego octu, bo uważam że jest bardzo dobry. Nie zamieszczam reklam, zdjęć, ani żadnych linków, za które biorę pieniądze. Jeżeli umieszczam link do jakiejś strony, lub piszę o jakimś produkcie, robię to z własnego przekonania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz