Bardzo łatwy, bardzo smaczny. Chleb na zakwasie żytnim z dodatkiem drożdży.
Składniki:
500 g mąki pszennej typ 500
1 łyżka soli morskiej
300 ml ciepłej wody (ok 1,5 szklani)
10 g świeżych drożdży
150 g zakwasu żytniego Przepis znajdziecie tutaj
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiej przez sitko. Połącz z solą, wodą, drożdżami (pokrusz drożdże w palcach i wrzuć wprost do mąki) i zakwasem. Wszystkie składniki wymieszaj (można mikserem). Przykryj ściereczka i odstaw na 2-5 godzin ( w zależności jak szybko wyrośnie). Wyrośnięte ciasto przełóż do 1 kg foremki (wysmarowanej oliwą lub olejem i oprószonej mąką lub otrębami) Spryskaj oliwą i oprósz mąką. Wstaw do piekarnika. Piekarnik włącz na 50 stopni Celsjusza (góra i dół). W tym czasie chleb będzie jeszcze raz wyrastał przez ok 40-60 minut. Kiedy chleb wyrośnie podkręć temperaturę na 210 stopni Celsjusza i piecz 60 minut. Wyciągnij upieczony chleb z pieca. Wyłóż z foremki i zaczekaj aż wystygnie.
Smacznego!
5 komentarzy:
Cudowny bochenek;) Miło rozpocząć dzień od kromeczki takiego wypieku;)
pozdrawiam serdecznie
Malwinna
wygląda doskonale. :)
doskonały
Bardzo dziękuję za miłe słowa :)
Piękny chlebuś. Ja ostatnio stale piekę i prawie nie kupuję już w piekarni:)
Prześlij komentarz