15 października 2012

Chleb pszenny


Bardzo łatwy, bardzo smaczny. Chleb na zakwasie żytnim z dodatkiem drożdży. 

Składniki:
500 g mąki pszennej typ 500
1 łyżka soli morskiej
300 ml ciepłej wody (ok 1,5 szklani) 
10 g świeżych drożdży
150 g zakwasu żytniego Przepis znajdziecie tutaj

Sposób przygotowania:
Mąkę przesiej przez sitko. Połącz z solą, wodą, drożdżami (pokrusz drożdże w palcach i wrzuć wprost do mąki) i zakwasem. Wszystkie składniki wymieszaj (można mikserem). Przykryj ściereczka i odstaw na 2-5 godzin ( w zależności jak szybko wyrośnie). Wyrośnięte ciasto przełóż do 1 kg foremki (wysmarowanej oliwą lub olejem i oprószonej mąką lub otrębami) Spryskaj oliwą i oprósz mąką.  Wstaw do piekarnika. Piekarnik włącz na 50 stopni Celsjusza (góra i dół). W tym czasie chleb będzie jeszcze raz wyrastał przez ok 40-60 minut. Kiedy chleb wyrośnie podkręć temperaturę na 210 stopni Celsjusza i piecz 60 minut. Wyciągnij upieczony chleb z pieca. Wyłóż z foremki i zaczekaj aż wystygnie.
Smacznego!

5 komentarzy:

Panna Malwinna pisze...

Cudowny bochenek;) Miło rozpocząć dzień od kromeczki takiego wypieku;)

pozdrawiam serdecznie

Malwinna

matylda pisze...

wygląda doskonale. :)

Dusia pisze...

doskonały

asia white kitchen pisze...

Bardzo dziękuję za miłe słowa :)

Veronika pisze...

Piękny chlebuś. Ja ostatnio stale piekę i prawie nie kupuję już w piekarni:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...