Sałatka z marynowanym kurczakiem i ananasem na ostro
Składniki:
kilka liści sałaty lodowej
filet z kurczaka
½ świeżego ananasa pokrojonego w kostkę lub grube paski
½ zielonego ogórka (pokrojonego w kostkę)
1 papryczka chili pokrojona w kostkę
garść pistacji zrumienionych na patelni
½ łyżeczki brązowego cukru
sok z 1/2 limonki
łyżka oleju rybnego lub oliwy
kilka liści świeżej bazylii
Marynata:
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka octu balsamicznego
½ łyżeczki kurkumy
½ łyżeczki suszonego chili
sok z ½ limonki
½ łyżeczki soli
1 łyżeczka brązowego cukru
1 rozgnieciony ząbek czosnku
Jak zrobić:
Mięso umyj, wszystkie składniki marynaty wymieszaj i wetrzyj w mięso. Zawiń w folię i włóż do lodówki na 30-60 minut. (mięso możesz zamarynować nawet dzień przed upieczeniem).
Zamarynowane mięso należy piec w piekarniki w temp. 180 st. C przez ok 30 minut.
Po wyjęciu z piekarnika poczekaj aż mięso odpocznie. Odstaw je na jakieś 20 minut.
Sałatę porwij na kawałki połóż na niej pokrojone mięso, dodaj ogórka, papryczkę, pistacje, cukier, bazylię. Polej wszystko limonką i oliwą.
Smacznego!
Pomysł na sałatkę pochodzi z bloga http://loveaffaironaplate.blogspot.com/
1 komentarz:
ten dodatek ananasa bardzo mi się podoba :)
pozdrawiam ciepło,
szana
www.gastronomygo.blogspot.com
Prześlij komentarz