I znowu jagody w roli głównej. To mi nie przeszkadza :)
„Lipiec to miesiąc jagód. Niestety szybko znikają, więc trzeba się spieszyć, żeby najeść się nimi do woli. Jagody są pyszne i zdrowe. Leczą oczy, obniżają poziom złego cholesterolu, uelastyczniają naczynia krwionośne. Suszone jagody szybko likwidują biegunki. Owoce te świetnie sprawdzają się także jako dodatek do deserów...” cd...www
Przepis na te muffinki znalazłam w książce Nigelli Lawson (znowu), już wcześniej robiłam muffinki Nigelli z gruszką i imbirem tutaj .
Te dzisiejsze trochę zmieniłam, bo w oryginalnym przepisie były z bananami i toffi, ale mamy przecież sezon na jagody.
Składniki: na 12 babeczek
125 ml oleju roślinnego
2 jajka
250 g mąki
200 g cukru
½ łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150 g czekolady z bakaliami (połamana na małe kosteczki)
ok 220 g jagód (szklanka)
Jak zrobić:
Piekarnik rozgrzej na 180-200 st. C
Mikserem wymieszaj olej z jajkami.
W dużej misce (najlepiej łyżką lub ręką) połącz zmiksowany olej i jajka z mąką, cukrem,, sodą, proszkiem do pieczenia, czekoladą i jagodami.
Do papilotek na muffinki włóż jednakową ilość ciasta.
Babeczki należy piec ok 40 minut w temp.180 st. C.
Po wyjęciu z piekarnika poczekaj aż wystygną, wtedy smakują najlepiej :)
Smacznego!
4 komentarze:
U mnie zostały by na pewno zjedzone na raz! :)
dodatek czekolady mi się tutaj podoba.
i zostały same okruszki..
Małe słodkie pyszności;)
Prześlij komentarz