19 lipca 2012

Bakłażan z mozzarellą i pomidorami



Jadłam to danie w Krakowie w "Trzech papryczkach" i byłam zachwycona. Nie miałam jednak pojęcia jak się zabrać do jego przyrządzenia, wiedziałam oczywiście jakie są składniki, ale po zrobieniu tego dania pierwszy raz...to nie było to. Potem próbowałam jeszcze, ale jest tam jakiś niuans, dzięki któremu to danie jest bardzo delikatne i takie smaczne :)
Bakłażan jest sam w sobie delikatny i trochę bez smaku, więc ser musi być ostrzejszy. Mozzarellę pomieszałam z innym serami, dodałam też sporo parmezanu i sos beszamelowy.

Składniki:
1 bakłażan
1 puszka pomidorów
1 ząbek czosnku
100g sera mozzarella
100g sera gouda lub cheddar
1/2 szklanki parmezanu
kilka liści świeżej bazylii lub łyżeczka suszonego oregano
sos beszamelowy:
2 łyżki masła
1 łyżka mąki
3/4 szklanki mleka
sól, pieprz

Jak zrobić:
Piekarnik rozgrzej do 190 st. C
Bakłażan umyj i pokrój wzdłuż na plastry o grubości ok.0,5 cm
Plastry bakłażana należy piec w piekarniku przez ok 10 minut, tak aby zmiękły.
Sos beszamelowy: w rondelku rozpuść masło,dodaj mąkę i ciągle mieszając dolej mleko, dopraw solą i pieprzem.
Pomidory połącz z bazylią i czosnkiem, wymieszaj.
Sery zetrzyj na tarce i wymieszaj.
Upieczone plastry bakłażana wyciągnij z piekarnika, przygotuj naczynie żaroodporne, wysmaruj oliwą lub masłem. Ułóż w naczyniu jeden plaster, dopraw solą i pieprzem, posmaruj sosem pomidorowym, potem beszamelowym i posyp odrobiną serów. Ponownie jedno na drugim ułóż plaster, sosy i ser, aż do wyczerpania składników. Na wierzchniej warstwie posyp serem.
Piecz w piekarniku przez 20 minut w temp. 200 st. C

Smacznego :)
 

3 komentarze:

Madzialena pisze...

Bakłażan to genialne warzywo ze względu na swoją wszechstronność :) Twoje danie wygląda niesamowicie apetycznie, musiało być pyszne :)

Tyna pisze...

Smakowite połączenie! Robiłam kiedyś coś podobnego, pycha:)

Anonimowy pisze...

spróbuję dodać jeszcze suszone pomidory, mam nadzieję, że będzie pasować :)
Ola

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...