Robienie zakwasu wcale nie jest trudne, ba wręcz dziecinnie łatwe, potrzebny jest tylko czas, czas, czas.
Zakwas żytni
Wymieszaj 100 g mąki żytniej i 100 ml letniej wody, aby powstała gęsta papka. Przykryj gazą lub ściereczką, (nie przykrywaj szczelnie), odstaw w ciepłe i nieprzewiewne miejsce.
Na drugi dzień mniej więcej o tej samej porze wymieszaj zawartość słoika, zabierz z niego 100 g mieszaniny (resztę wyrzuć ). Połącz odebraną mieszaniną ze 100 g mąki żytniej i 100 ml wody. Wymieszaj , przykryj i odstaw na kolejne 24 godziny. Powtarzaj tę czynność co dziennie przez 4 dni. Po czterech dniach zakwas jest gotowy do pieczenia chleba. Można go przechowywać w lodówce i dokarmiać co kilka dni.
Zakwas żytni
Wymieszaj 100 g mąki żytniej i 100 ml letniej wody, aby powstała gęsta papka. Przykryj gazą lub ściereczką, (nie przykrywaj szczelnie), odstaw w ciepłe i nieprzewiewne miejsce.
Na drugi dzień mniej więcej o tej samej porze wymieszaj zawartość słoika, zabierz z niego 100 g mieszaniny (resztę wyrzuć ). Połącz odebraną mieszaniną ze 100 g mąki żytniej i 100 ml wody. Wymieszaj , przykryj i odstaw na kolejne 24 godziny. Powtarzaj tę czynność co dziennie przez 4 dni. Po czterech dniach zakwas jest gotowy do pieczenia chleba. Można go przechowywać w lodówce i dokarmiać co kilka dni.
1 komentarz:
Czasem tak robię jak piszesz,ale na to faktycznie trzeba troche zachodu :)
Prześlij komentarz