składniki:
200g zakwasu http://asia-white-kitchen.blogspot.com/2012/06/chleb-na-zakwasie-zytnim.html
260g mąki żytniej
440g mąki pszennej
1 łyżka soli morskiej lub kamiennej
3 łyżeczki drożdży instant
400 ml wody
Oto jak zrobić:
wszystkie suche składniki wymieszaj ze sobą, czyli mąka żytnia, pszenna i sól, dodaj zakwas. Drożdże rozpuść w ciepłej wodzie, dodaj do połączonych składników, dolej wodę. Wszystko razem wymieszaj , musi powstać ciasto nie za twarde (powstanie bardzo gęsta trochę gumowata pasta). Przygotuj formę, natłuść i wysyp mąkę żytnią. Przełóż ciasto do formy, mokrą ręką uformuj wierzch ciasta, posyp mąką i wstaw do piekarnika o temp. 50 st. C, na 1,5 godziny. W tym czasie ciasto wyrośnie. Podkręć temperaturę do 240 stopni C, po 25 minutach zmniejsz na 190 stopni C. Chleb należy piec ok 2,5 godziny. Wtedy skórka jest pięknie wypieczona a w środku jest miękki, ale nie wysuszony. Jeżeli zobaczysz że zaczyna mocno się rumienić przykryj folią aluminiową. Po upieczeniu wyciągnij chleb z pieca i wyciągnij ostrożnie z formy. Teraz chleb musi odpocząć i wystygnąć. Ja najbardziej lubię piec wieczorem lub w nocy, wtedy do rana wystygnie i na śniadanie jest idealny.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz