13 czerwca 2012

Cielęcina z młodymi ziemniakami i sałatą

Wiosną mamy sezon na truskawki, na szparagi itd, ale mamy przecież sezon na cielęcinę !
Ten sposób, który znam jest bardzo prosty i ma bardzo mało składników + mięso.

Skład:
3/4 kg udźca cielęcego
200 g masła dobrej jakości
sól morska
świeżo zmielony pieprz
 kilka młodych ziemniaków (oskrobanych )
200ml śmietany 18%
kilka liści sałaty

jak zrobić:
Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Na patelnię z odrobiną oliwy obsmaż mięso na jednej i drugiej stronie. Po obróceniu mięsa usmażoną część należy posolić i popieprzyć. Obsmażone i przyprawione mięso przełożyć do garnka z grubym dnem, dodać masło i przykryć pokrywką. Dusić na bardzo małym ogniu ok 1 godziny. Po uduszeniu wyciągnąć mięso i nie kroić, nie nakłuwać, mięso musi odpocząć, wszystkie soki wewnątrz robią teraz "swoją robotę".
W tym czasie do sosu który został w garnku dodajemy łyżkę śmietany.
Na talerzu nalewamy odrobinę sosu, kroimy mięso w cienkie plastry , układamy na sosie, podajemy również z młodymi ziemniakami i sałatą ze śmietaną.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...