7 czerwca 2012

Kurczak w maślance z ziemniakami i marchewką


Kurczak w maślance z ziemniakami i marchewką

Maślanka jest w stanie zmiękczyć nawet najbardziej oporne mięso 
Do tej potrawy potrzebna będzie marynata z maślanki, musztardy i miodu
Mięso musi poleżeć w marynacie przez noc, więc najlepiej zamarynować wieczorem i na drugi dzień można piec.



składniki na jedną porcję:                                                        składniki na marynatę:
1 pojedyncza pierś  z kurczaka                                                 250 ml maślanki
2 młode ziemniaki (dokładnie umyte i pokrojone)                      1 łyżka musztardy
1 marchewka                                                                          1 łyżka miodu
ok 100 g masła
1 łyżka bułki tartej
koperek
sól i czarny pieprz

oto jak zrobić:
wieczorem zrób marynatę :wymieszaj maślankę, musztardę i miód
zanurz w niej mięso
przykryj folią i wstaw do lodówki.

Na drugi dzień wyciągnij mięso z maślanki, osusz ręcznikiem papierowym, dopraw solą i pieprzem.
Zrób w mięsie nacięcie i włóż kawałek zimnego (najlepiej zmrożonego) masła.
Wstaw do piekarnika na ok 40 minut na 180 st C

Ziemniaki dokładnie umyj (nie obieraj), pokrój w ósemki lub ćwiartki. 
Marchewkę obierz i pokrój tak jak chcesz. Wszystko razem ugotuj w osolonej wodzie.
Jeśli warzywa będą już miękkie odcedź i zalej roztopionym masłem z bułką tartą.

Sprawdź mięso, wbij widelec lub patyczek, jeżeli wypływa różowy sok tzn. że mięso jest nie dopieczone, jeśli przezroczyste tzn. że jest dobre.

Po ułożeniu na talerzu posyp koperkiem

Smacznego!

Przepis pochodzi z książki Sophie Dahl (z małymi modyfikacjami)


2 komentarze:

Agabi pisze...

nie robiłam jeszcze takiego kurczaka, ale koniecznie muszę wypróbować.

asia white kitchen pisze...

mięso zrobione w ten sposób jest bardzo soczyste i kruche
Pozdrawiam serdecznie

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...