4 września 2017

Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem i sosem beszamelowym


Taka zapiekanka jest bardzo fajnym dodatkiem do mięsa. Ja najbardziej lubię ją z kefirem lub maślanką. Świetnie też smakuje z sadzonym jajkiem. Jest delikatna w smaku. W związku z tym że ziemniaki są surowe musi się piec co najmniej godzinę.

Składniki:
4-5 ziemniaków
5 garści młodego szpinaku
1 cebula pokrojona w piórka
sol i pieprz

sos beszamelowy 
150 g masła
1 łyżka mąki
ok 1.5 szklanki mleka
szczypta gałki muszkatołowej
sól
3-4 łyżki żółtego sera startego na tarce
łyżka pokrojonej drobno pietruszki

Ziemniaki obierz i pokrój na cieniutkie plasterki najlepiej na takim ustrojstwie do szatkowania warzyw.
Przygotuj sos: w rondelku lub patelni rozpuść masło, wsyp mąkę i mieszaj. Wlej mleko i cały czas mieszaj aż uzyskasz dość gęstą konsystencję. Dopraw gałką i solą. Odstaw.
W naczyniu żaroodpornym ułóż warstwami ziemniaki, które należy doprawić solą i pieprzem następnie szpinak i cebulę, znowu ziemniaki, pieprz i sól, szpinak i cebula. Na wierzchu ostatnią warstwę ziemniaków zalej sosem beszamelowym i posyp serem oraz pietruszką.  
 Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 st. C i piecz ok 60 minut. Gdy wierzch zacznie się mocno rumienić przykryj folią aluminiową.
Smacznego :) 

1 komentarz:

Emma pisze...

uwielbiam takie zapiekanki, to niemalże mój comfort food - ale mi narobiłaś ochoty

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...