4 września 2017

Papryka faszerowana z pomidorowym pesto


 Robiłam kiedyś faszerowaną paprykę na dwa sposoby pokazywałam ją Wam tutaj klik.
Jednak tą zrobiłam nieco inaczej i jest wspaniała.

4 duże czerwone papryki
2 łyżki oleju
8 łyżeczek pomidorowego pesto
ok 600 g mięsa wieprzowego zmielonego (może być szynka, karkówka lub łopatka, mogą być też różnego rodzaju mięsa)
1 cebula pokrojona w kostkę
1 marchewka starta na grubej jarzynce
sól, pieprz
3-4 ząbki czosnku
5-6 suszonych pomidorów w oliwie pokrojonych w kosteczkę
1 puszka pomidorów
szklanka passaty lub 2 łyżki koncentratu pomidorowego
szczypta bazylii lub oregano
8 łyżek kwaśnej śmietany 18%
8 łyżek mozzarelli startej na tarce
8 łyżeczek startego parmezanu
8 łyżeczek oliwy z oliwek dobrej jakości

Na rozgrzanym oleju podsmaż cebulę i marchewkę. Dodaj mięso i dopraw przyprawami. Dodaj rozgnieciony czosnek i suszone pomidory. Wymieszaj i podsmażaj 5 minut. Przykryj pokrywką i duś mięso ok 15 minut co jakiś czas mieszając.
Gdy mięso się udusi dodaj pomidory oraz passatę. Dusić jeszcze pod przykryciem ok 10-15 minut.

W tym czasie przygotuj paprykę: umyj i przekrój na pół, wytnij gniazda nasienne. Każdą połówkę wysmaruj wewnątrz pesto. Napełnij nadzieniem mięsnym. Na wierzch połóż łyżeczkę śmietany i posyp serami. Skrop oliwą i oprósz bazylią. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz ok 30-40 minut.

Smacznego :)



1 komentarz:

Beata, Magazyn Kuchenny pisze...

Nic tylko rozgrzewać piekarnik, faszerować i zapiekać :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...