11 lipca 2017

Ciasto ucierane z nektarynką




Ciasto, które zrobiłam jest niezwykle proste i smaczne. Jest idealne na lato, bo nie wymaga długiego przygotowania w gorące dni w nagrzanej kuchni. Jest pyszne z wszelkimi owocami, których w sezonie mamy przecież pod dostatkiem. Można też użyć mrożonych owoców, których nie rozmrażamy przed użyciem. Wtedy jednak czas pieczenia wydłużamy o ok 10 minut.

Ciasto ucierane z nektarynką

Składniki

200 ml kwaśnej śmietany 18% lub jogurtu greckiego
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
180 g miękkiego masła
300 g cukru
2 łyżeczki skórki z cytryny
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukier waniliowy
3 jajka
3 duże nektarynki (można zastosować inne owoce np. agrest, porzeczka, jagody, maliny czy wiśnie)
380 g mąki

Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C
Śmietanę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i odstaw (mieszanka urośnie jak drożdże) 
W drugiej misce zmiksuj masło z cukrem.  Mieszając dodaj skórkę z cytryny, ekstrakt waniliowy lub cukier waniliowy i jajka. Wlej śmietanę, wymieszaj. Na koniec wsyp mąkę i wymieszaj do połączenia składników.
Nektarynki umyj i pokrój w grube plastry. 

Brytfankę o wymiarach ok. 15x22 cm wysmaruj masłem i wyłóż papierem do wypieków lub obsyp bułką tartą.  Przelej ciasto do foremki i ułóż plastry owoców na cieście. Posyp odrobiną cukru. Wstaw do rozgrzanego piekarnika na 45-50 minut.
Upieczone i wystudzone ciasto oprósz cukrem pudrem (można ten etap ominąć)

Smacznego :)

1 komentarz:

gin pisze...

Mmm, wygląda wspaniale :)
Uwielbiam takie proste, letnie ciasta :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...