Po pączkowym szaleństwie przyszła mi ochota na coś słonego. Coś klasycznego takiego jak u mamy albo babci. Przyda się czasem dwa dni chorobowego, kiedy można sobie pozwolić na bezkarne dogadzanie sobie. Herbata z sokiem imbirowym albo pigwowym. Surówka z kapusty kiszonej i pieczona ryba. Zupy, zupy wszelkiej maści. Dziecko też jest szczęśliwe bo ma ferie i mogę wreszcie ugotować obiad o przyzwoitej porze.
Pulpeciki z indyka w sosie koperkowym to klasyk, ale jaki dobry :)
Pulpeciki z indyka w sosie koperkowym
Wywar na sos:
ok 1,5 litra wody
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
pora
1/2 cebuli
liść laurowy
ziele angielskie
sól
pieprz
Dodatkowo
1 łyżka masła
1 płaska łyżka mąki
2-3 łyżki śmietanki 30%
szczypta gałki muszkatowej
1 spora łyżka posiekanego koperku
Do wody wrzuć pokrojone warzywa, dopraw i gotuj pod przykryciem ok 20 minut. Gdy warzywa będą miękkie wyciągnąć je z wody, nie będą już potrzebne (można z nich zrobić np sałatkę warzywną). Na patelni roztopić masło, wrzucić mąkę i mieszać, dolewać po chochli wywar, mieszać aż zgęstnieje. Na koniec doprawić, wlać śmietankę i posiekany koperek.
Pulpeciki:
ok 500 g piersi z indyka
1 cebula
1 łyżka masła lub oleju
1 kajzerka zamoczona w szklance mleka
1 jajko
1 łyżka pokrojonego koperku świeżego lub mrożonego
pieprz
odrobina czarnuszki
ząbek czosnku
2 łyżki oleju do smażenia
Mięso zmielić (jeśli to możliwe zrobić to w domu). Podsmażyć na maśle pokrojoną cebulę. Do mięsa dodać jajko, odciśniętą z mleka bułkę, podsmażoną cebulę, koperek, pokrojony czosnek i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać. Formować małe pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczać w mące i smażyć na oleju do złotego koloru. Odstawić.
Usmażone pulpety wkładać do sosu. Gotować na małym ogniu ok 15 minut.
Mięso podawać z ryżem lub chlebem albo z kaszą pęczak.
Smacznego :)
3 komentarze:
Bardzo fajne. Robię podobne z kurczaka.
Pozdrawiam
Zapraszam do mnie
Dziękuję i pozdrawiam również :)
Mega apetyczne, pięknie sfotofrafowane.
Pozdrawiam.
Prześlij komentarz