2 grudnia 2014

Pani Walewska


Pani Walewska to ciasto, które robiłam wielokrotnie i tak szybko zawsze znikało że nie zdążyłam nigdy zrobić zdjęć.
Jest to ciasto kruche, posmarowane dżemem, bezą, przełożone kremem budyniowym. Nie ukrywam że jest przy nim trochę zabawy, ale jest naprawdę smaczne i uzależniające. Inna nazwa tego ciasta to "Pychotka". Nie dziwie się bo jest naprawdę pyszne.


Pani Walewska

Potrzebna będzie duża blacha (taka jak jest w piekarniku) wyłożona papierem do wypieków.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza

Ciasto kruche
2 szklanki mąki
5 żółtek "zerówek"
200 g masła dobrej jakości
1/2 szklanki cukru brązowego
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
1 łyżeczka proszku do pieczenia
słoiczek (350g) dżemu z czerwonej porzeczki (można użyć innego)

Beza
5 białek "zerówek"
2 szklani cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka posiekanych orzechów włoskich

Krem budyniowy
500 ml mleka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
cukier waniliowy z prawdziwą wanilią
200 g miękkiego masła

Przygotowanie
Mąkę, pokrojone w kostkę masło, żółtka, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia zagnieć w jednolitą całość. Rozwałkuj ciasto na prostokąt o wymiarach ok 40x35  Ułóż je na blasze. Zalecam rozwałkować ciasto bezpośrednio na papierze, będzie potem łatwiej je przenieść na blaszkę.
Posmarować dżemem i piec ok 15 minut w 180 st.C.

Przygotować bezę
Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier i mąkę ziemniaczaną. Ubijać pianę aż powstanie gęsty krem.
Ciasto wyciągnąć z piekarnika, posmarować je bezą i posypać orzechami.
Wstawić do piekarnika i piec w 150 stopni C z termoobiegiem ok 15-20 minut. Wierzch musi być chrupiący.

Krem budyniowy
Odlać 1/2 szklanki mleka, resztę zagotować z cukrem waniliowym. Odlane mleko wymieszać z mąkami. Do zagotowanego mleka wlać mieszankę mączną. Mieszać, mieszać aż zgęstnieje. Wyłączyć gaz i jeszcze mieszać. Odstawić do wystygnięcia. Gdy będzie zimne zmiksować dodając po łyżce miękkiego masła aż powstanie krem.

*Złożenie ciasta
Gdy ciasto się upiecze przekroić na pół tak aby były dwa równej wielkości, oddzielne placki. Jeden z nich posmarować kremem a drugim plackiem przykryć posmarowany placek. Ciasto odstawić w zimne miejsce na kilka godzin aby stężało.

*Przed złożeniem ciasta zalecam aby krem schłodzić dobrze w lodówce a ciasto dobrze wystudzić.

Smacznego!


3 komentarze:

Canette pisze...

Jedno z lepszych ciast w dzieciństwie, teraz już takich nie jem, ale za to szaleję za Twoim talerzykiem, piękny !!!

Kinga pisze...

Smacznie :)

Kamciss pisze...

Pysznie wygląda! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...