4 grudnia 2014

Zupa soczewicowo-gruszkowa



Zupy to moja miłość. Chyba bardziej doceniane zimą (na szczęście). Taka gorąca zupa "z pierwszego ognia" poprawia całkowicie odporność i nastrój. Najzdrowsza, prosta w przygotowaniu gotowa w 20 minut.

Zupa soczewicowo-gruszkowa

Źródło przepisu tutaj z modyfikacjami

Składniki:
łyżka masła lub oleju
1/2 cebuli
1 gruszka
1 ząbek czosnku
kawałek imbiru starty na tarce
1/2 szklanki czerwonej soczewicy
2 łyżki passaty pomidorowej lub 2 łyżeczki koncentraty pomidorowego
1/3 łyżeczki kurkumy
1/3 łyżeczki papryki czerwonej słodkiej i ostrej
1/3 łyżeczki cynamonu
1 mała papryczka chilli w całości
sól
pieprz
ok 1,5 litra wody

Przepis:
Na patelni rozpuścić tłuszcz i podsmażyć cebulę aż się zeszkli. Dodać czosnek, imbir i pokrojoną w kostkę gruszkę. Wrzucić papryczkę i wypłukaną w zimnej wodzie soczewicę. Doprawić przyprawami.Wlać passatę. Przełożyć do garnka i zalać wodą. Gotować ok 15-20 minut.
Można podawać z surowymi kawałkami gruszki.
Smacznego!


1 komentarz:

Antenka pisze...

wyborna kompozycja:) boska!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...