26 listopada 2014

Pierniczki z krówką


Jeszcze nigdy nie spotkałam takiego 2,5 latka. Niesamowity gość.  Gdy przyjechał odwiedzić nasz dom wraz ze swoją Mamą moją przyjaciółką, najpierw wytłumaczył mi że należy gasić światła i telewizor jeśli się nie ogląda bajki. Potem mnie uświadomił, że zawsze gdy do mnie przyjedzie muszę mieć przygotowaną flaszkę Kubusia. Potem zjadł całą nogę pieczonej kaczki z jabłkami. Śledzie pod pierzynką czyli takie z buraczkami, majonezem, marchewką i ziemniakami. A na deser szarlotkę z bitą śmietaną. Na koniec pozwolił wziąć się na ręce ( był lekki jak piórko) i pocałować w policzek.
 Nie ukrywam, byłam cała w skowronkach, że taki mały człowiek potrafi jeść takie rzeczy. Świat się jeszcze nie kończy jest dla kogo gotować.


Pierniczki z krówką są idealną słodką przekąską na święta. Są kruche a w środku mają ciągnącą się lekko twardawą krówkę. Tuż po upieczeniu ona jest w środku płynna, ale gdy zastygnie wraca do swojej właściwej konsystencji. Polecam z gorącym espresso lub szklanką mleka.

Pierniczki z krówką

Źródło przepisu blog "Bayaderka" i tutaj z małymi modyfikacjami

składniki na około 24 sztuki 

składniki: 

24 cukierki typu krówki 

85 g melasy lub miodu gryczanego
150 g brązowego cukru
450 g mąki pszennej
220 g masła niesolonego 
łyżka cukru z prawdziwą wanilią
3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika 
1,5 łyżeczki cynamonu 
2 jajka 
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
szczypta soli 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki suche łączymy w misce. Dodajemy do nich składniki mokre czyli miękkie masło, miód lub melasę i cukier waniliowy. Składniki zagniatamy w jednolitą masę (nie za długo). Na blacie roboczym oprószonym mąką, formujemy gruby wałek. Ciasto dzielimy na 48 równych kawałków.
Formowanie pierniczków: na jeden placuszek kładziemy krówkę, następnie przykrywamy krówkę drugim placuszkiem i zlepiamy brzegi i całość formujemy w zgrabną kulkę. I tak postępujemy z całą resztą kawałków. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Układamy kulki na blaszce wyłożonej papierem do wypieków. Pieczemy ok 20-30 minut.

Smacznego!


6 komentarzy:

Foodmania pisze...

jakie świetne ciacha! chyba każdy by się skusił :) zachęcam do wzięcia udziału w konkursie :)

magnoliarozmaryn pisze...

Kuszą niebanalnym wyglądem":-)
Masz rację, że jeśli jeszcze takie dzieci są na świecie to w kuchni warto dać z siebie wszystko ! Pozdrawiam.

asia white kitchen pisze...

Aniu pozdrawiam. Zawsze miło gościć Cię :)

Beata pisze...

fantastyczne ciacha! Pomysł do wykorzystania.
A mały gość- super facet!

Kamciss pisze...

Pyszny pomysł- coś innego :)

gin pisze...

O mniam, koniecznie muszę takie zrobić :)
Faktycznie niesamowity maluch, większość dzieci moich znajomych bardzo trudno nakarmić...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...