6 kwietnia 2013

Śledź pod pierzynką


 Zima tej wiosny trzyma się bardzo dobrze i nie puszcza. Przyroda i ludzie czują lekką bezsilność. Niestety na pewne rzeczy nie mamy wpływu, tak jak nie mamy wpływu na ludzką głupotę. Możemy tylko robić swoje i nie oglądać telewizji. Czasem jednak słucham radia, a właściwie radio towarzyszy mi w zasadzie wszędzie.
Pierwsza czynność jaką wykonuję po przebudzeniu to włączam radio, a potem jakoś dzień sam się toczy swoim rytmem. Wracając do głupoty to można od czasu do czasu usłyszeć coś takiego: " dyrektor-ka teatru powiedziała, że nowo wybrany papież jest...i tu pada niecenzuralne słowo które nie nadaje się do przytoczenia na antenie" Pomyślałam sobie że to żart dziennikarki, która czyta serwis.
Czy to prawda że ktoś tak powiedział ? Idąc dalej tropem rzeczy niewiarygodnych: " ... w chłodni znaleziono ok. 100 ton mięsa niewiadomego pochodzenia..."
 Pomijając fakt, że kiedy jadę samochodem, czuję się jakbym jechała po księżycu. Dziury, wyboje, mega dziury, mega wyboje, nieodśnieżone drogi, po prostu koszmar. Ostatnio przez takie dziury zgubiłam tablicę rejestracyjną. Chciało by się zacytować klasyka: " Jak żyć ???!!!" 
Na moje nieszczęście z natury jestem dość wrażliwym osobnikiem i nie potrafię przejść obojętnie koło takich rzeczy, łatwo się irytuję i często przejmuję. Mam jednak jedno lekarstwo na bezsilność. Wchodzę do kuchni i gotuję. To jedno co mnie pociesza i wprawia w dobry nastrój.  
A że zimno i ciągle "piździ" zrobiłam "śledzia pod pierzynką" 


Przepis na tego śledzia dostałam od mojej Teściowej

Śledź pod pierzynką 

3-4 filety ze śledzia pokrojone w kostkę
1 mała cebula drobno pokrojona
2 ziemniaki ugotowane w skórce (obrane i pokrojone w plasterki)
2 marynowane buraczki - starte na grubej tarce jarzynowej
2 marchewki ugotowane - starte na grubej tarce
2 jajka ugotowane na twardo - starte na drobnej tarce
4-5 łyżek majonezu
odrobina szczypiorku lub innej zieleniny
sól
świeżo zmielony pieprz 

Wszystkie składniki ułóż warstwami w naczyniu w następującej kolejności. Śledzie, cebula, ziemniaki. Na tym etapie należy doprawić ziemniaki solą i pieprzem. Posmaruj ziemniaki połową majonezu. Na majonez ułóż buraczki, marchewkę i posmaruj drugą częścią majonezu. Na warstwę majonezu ułóż starte jajko. Oprósz zieleniną, solą i pieprzem. Nie mieszaj! Schowaj sałatkę do lodówki najlepiej na kilka godzin. 
Smacznego !

***
Na weekend zachęcam Was do upieczenia najłatwiejszego ciasta jogurtowego z mandarynkami
Przepis i więcej zdjęć TUTAJ KLIK

4 komentarze:

dybka pisze...

Śledź wygląda jak pyszny deser w pucharku :-) A wiadomo, że najlepszy z deserów jest ten konkretny hihi. Pozdrowienia, dybka

Kulinarny Zenit pisze...

Przepis bardzo podobny do przepisu mojej babci :) są świetne, chodź mój wybranek mając 25 lat dopiero niedawno jadł śledzie z burakami pierwszy raz... ale bardzo mu smakowały !

Zielaczek pisze...

Uwielbiam śledzia pod pierzynką! Pochłonęłam właśnie takiego. Teraz! :)
Ja też się relaksuję w kuchni, jak siedzę tam za często i za długo to znaczy, że coś mnie najnormalniej w świecie wyprowadza z równowagi.

Beatrice pisze...

Ty wiesz Asiu, że w końcu ich nie zrobiłam na święta, bo czasu i sił mi zabrakło, ale jak widzę je na zdjęciu, to już mi ślinka cieknie. Może w sobotę zrobię :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...