Pierwsza czynność jaką wykonuję po przebudzeniu to włączam radio, a potem jakoś dzień sam się toczy swoim rytmem. Wracając do głupoty to można od czasu do czasu usłyszeć coś takiego: " dyrektor-ka teatru powiedziała, że nowo wybrany papież jest...i tu pada niecenzuralne słowo które nie nadaje się do przytoczenia na antenie" Pomyślałam sobie że to żart dziennikarki, która czyta serwis.
Czy to prawda że ktoś tak powiedział ? Idąc dalej tropem rzeczy niewiarygodnych: " ... w chłodni znaleziono ok. 100 ton mięsa niewiadomego pochodzenia..."
Pomijając fakt, że kiedy jadę samochodem, czuję się jakbym jechała po księżycu. Dziury, wyboje, mega dziury, mega wyboje, nieodśnieżone drogi, po prostu koszmar. Ostatnio przez takie dziury zgubiłam tablicę rejestracyjną. Chciało by się zacytować klasyka: " Jak żyć ???!!!"
Na moje nieszczęście z natury jestem dość wrażliwym osobnikiem i nie potrafię przejść obojętnie koło takich rzeczy, łatwo się irytuję i często przejmuję. Mam jednak jedno lekarstwo na bezsilność. Wchodzę do kuchni i gotuję. To jedno co mnie pociesza i wprawia w dobry nastrój.
A że zimno i ciągle "piździ" zrobiłam "śledzia pod pierzynką"
Przepis na tego śledzia dostałam od mojej Teściowej
Śledź pod pierzynką
3-4 filety ze śledzia pokrojone w kostkę
1 mała cebula drobno pokrojona
2 ziemniaki ugotowane w skórce (obrane i pokrojone w plasterki)
2 marynowane buraczki - starte na grubej tarce jarzynowej
2 marchewki ugotowane - starte na grubej tarce
2 jajka ugotowane na twardo - starte na drobnej tarce
4-5 łyżek majonezu
odrobina szczypiorku lub innej zieleniny
sól
świeżo zmielony pieprz
Wszystkie składniki ułóż warstwami w naczyniu w następującej kolejności. Śledzie, cebula, ziemniaki. Na tym etapie należy doprawić ziemniaki solą i pieprzem. Posmaruj ziemniaki połową majonezu. Na majonez ułóż buraczki, marchewkę i posmaruj drugą częścią majonezu. Na warstwę majonezu ułóż starte jajko. Oprósz zieleniną, solą i pieprzem. Nie mieszaj! Schowaj sałatkę do lodówki najlepiej na kilka godzin.
Smacznego !
***
Na weekend zachęcam Was do upieczenia najłatwiejszego ciasta jogurtowego z mandarynkamiPrzepis i więcej zdjęć TUTAJ KLIK
4 komentarze:
Śledź wygląda jak pyszny deser w pucharku :-) A wiadomo, że najlepszy z deserów jest ten konkretny hihi. Pozdrowienia, dybka
Przepis bardzo podobny do przepisu mojej babci :) są świetne, chodź mój wybranek mając 25 lat dopiero niedawno jadł śledzie z burakami pierwszy raz... ale bardzo mu smakowały !
Uwielbiam śledzia pod pierzynką! Pochłonęłam właśnie takiego. Teraz! :)
Ja też się relaksuję w kuchni, jak siedzę tam za często i za długo to znaczy, że coś mnie najnormalniej w świecie wyprowadza z równowagi.
Ty wiesz Asiu, że w końcu ich nie zrobiłam na święta, bo czasu i sił mi zabrakło, ale jak widzę je na zdjęciu, to już mi ślinka cieknie. Może w sobotę zrobię :)
Prześlij komentarz