29 października 2014

Sernik śmietankowy


Układam sobie jesienne popołudnia. Wymyślam chleby i ciasta. Przywożę je potem do pracy i wszystkich katuję czy dobre i czy jeszcze?  Gdy wracam z pracy do domu, jest już ciemno i żeby nie zatopić się w serialach telewizyjnych, mój druh-piekarnik pracuje non stop. Wróciłam też do mojego ulubionego, zimowego zajęcia z czasów gdy byłam nastolatką. Wyciągnęłam ze strychu moje stare druty i szydełko. Kupiłam kilka nowych motków szarej włóczki i już usłyszałam zrobisz mi szalik?
Wróciły zimne i mgliste wieczory i zachciało mi się sernika. Takiego prostego.
Podczas przeglądu lodówki znalazłam w niej kilka skarbów.Ser z Wielunia, Mascarpone i Philadelphie. Taki sernik można zrobić bez cukru z mlekiem skondensowanym-słodzonym. Na spodzie słone krakersy zrównoważą smak słodkiej masy.


Sernik śmietankowy

Składniki:
100 g słonych krakersów
1 czubata łyżka masła

500 g sera białego twarogowego dwukrotnie zmielonego
300 g sera Mascarpone
125 g serka Philadelphia (opakowanie)
530 ml mleka zagęszczonego słodzonego (puszka)
1 budyń śmietankowy
3 jajka
otarta skórka z jednej cytryny

Sposób przygotowania:
Przygotować tortownicę z odpinanym kołnierzem o średnicy 23 cm. Wysmarować dno i boki masłem. Spód wyłożyć papierem do wypieków. Piekarnik rozgrzać do 150 stopni Celsjusza (bez termoobiegu).
Masło rozpuścić. Krakersy zmielić w blenderze na piasek. Wymieszać je z rozpuszczonym masłem.
Przygotowanymi krakersami wyłożyć spód tortownicy dociskając lekko okruchy tak aby dno było równomiernie wyłożone.
W misce wymieszać (można mikserem albo drewnianą łyżką) ser twarogowy, Mascarpone, Philadelphie, mleko i jajka. Wsypać budyń i dodać otartą skórkę z cytryny. Wszystkie składniki dobrze wymieszać aby nie było grudek. Masa będzie bardzo rzadka, ale taka właśnie ma być.
Przelać ciasto do tortownicy. Wstawić do piekarnika i piec ok 60-70 minut lub dłużej. Chodzi o to, aby brzegi sernika były ścięte, ale środek lekko galaretowaty ale nie płynny. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić sernik w piecu najlepiej na noc. Potem wyciągnąć i oprószyć cukrem pudrem. Przechowywać w lodówce.

Smacznego!



6 komentarzy:

Anonimowy pisze...

Czy jeśli użyłabym mniejszej formy 20 cm, mogę wykorzystać tylko serek mascarpone i mleko zagęszczone?

asia white kitchen pisze...

Można użyć mniejszej formy, wtedy sernik będzie wyższy. Ale jeśli chcesz użyć tylko Mascarpone...nie wiem czy zrozumiałam. Bo z samego Mascarpone to nie wiem czy wyjdzie. Można jednak zamienić Philadelphie na Mascarpone i dodać oczywiście zwykły ser twarogowy.

Halszka pisze...

Jesień to świetna pora na degustowanie i tworzenie serników! Z pewnością wypróbuję tego przepisu.

gin pisze...

Idealnie równiutki :)
Mnie do drutów nie ciągnie, choć kiedyś próbowałam... Teraz mnie to strasznie nuży :)

Alins pisze...

Taki...elegancki... :-) Takie wspaniale ciacho na jesienne,chlodne wieczory- slodka rozpusta!

Chocolate Stop Tempting pisze...

Wygląda bardzo delikatnie:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...