Jest świetnym pomysłem na przybycie niespodziewanych gości. Jeśli tylko masz gotowe ciasto francuskie, bo pieczarki można zastąpić innymi warzywami np brokułami lub porami.
Opakowanie ciasta francuskiego o wymiarach minimalnie większych od foremki w której będzie się piekła tarta. U mnie to była foremka 30x10 cm
1 duża cebula lub 2 małe
ok 8-10 pieczarek
2 łyżki masła
sól
pieprz
1 opakowanie sera pleśniowego, błękitnego typu Lazur 100 g
250 ml śmietany 18 %
1 jajko
garść pestek z dyni
W rondelku (najlepiej z nieprzywierającym dnem) rozpuść masło. Wrzuć pokrojoną w piórka cebulę. Podsmażaj chwilę tak aby cebula była szklista.
Pieczarki obierz i pokrój w plasterki. Wrzuć do cebuli. Dopraw solą i pieprzem. Przykryj pokrywką garnek i duś na małym ogniu przez kilka minut. Gdyby przywierało do dna dolej odrobinę wody.
W tym czasie przygotuj spód tarty. Foremkę wysmaruj masłem i wyłóż ciastem dno i boki foremki. Tak aby dokładnie przylegało do ścianek.
Śmietanę wymieszaj z jajkiem i dopraw solą i pieprzem.
Na przygotowany spód ułóż uduszone pieczarki z cebulą. Pokruszony ser ułóż na pieczarkach. Zalej mieszanką śmietanowo jajeczną. Na wierzchu ułóż paseczki ciasta francuskiego. Posyp pestkami dyni.
Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez ok 30-40 minut aż wierzch tarty będzie zrumieniony.
Smacznego !
2 komentarze:
Wygląda bardzo apetycznie :) Jestem ciekawa takiego wytrawnego smaku :)
Przepiękne zdjęcia, skład też bardzo mi się podoba :-)
Chętnie bym zjadła kawalątek jakby ktoś poczęstował...
Prześlij komentarz