Sernik z rosą, jest bardzo popularny i nie dziwie się, bo jest jednym z lepszych serników. Pierwszy raz spróbowałam go kilka lat temu i tak naprawdę to pierwszy sernik który mi posmakował tak na amen. On właśnie spowodował że zostałam wielką fanką tych wspaniałych wypieków.
Sernik z rosą, czyli złotymi kropelkami, które z czasem pojawiają się na wierzchu sernika. Masa serowa jest bardzo delikatna i lekka dzięki zawartości mleka. Dzięki żółtkom ma piękny, żółty kolor. A spód czyli ciasto pół kruche jest cudowne, maślane i miękkie. Jednym słowem całość doskonała.
Źródło przepisu tutaj z modyfikacjami
Brytfanka kwadratowa o wymiarach 23 x 23 cm wysmarowana masłem i wyłożona papierem do pieczenia
Temperatura pieczenia 180 stopni C
Składniki na spód
1 i 3/4 szklanki mąki
1 kostka ( 200g) masła
2 żółtka
1 jajko
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sito, dodać pokrojone w kostkę zimne masło. Posiekać nożem. Dodać żółtka, jajko i cukier. Wymieszać i zagnieść szybko ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i schować do lodówki na ok 1 godzinę.
Masa serowa
1 kg twarogu dwukrotnie zmielonego lub z wiaderka
1/2 szklanki stopionego i przestudzonego masła
1 i 1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru pudru
4 łyżki mąki ziemniaczanej
2 jajka i 4 żółtka
skórka z 1 cytryny
Za pomocą miksera należy utrzeć ser z masłem i cukrem. Do masy wbić po jednym jajku i miksować do momentu aż będzie połączone z masą. Po tym czasie dodać kolejne jajko i żółtka za każdym razem dokładnie miksując. Wsypać mąkę ziemniaczaną i skórkę z cytryny.
Do masy wlać mleko i ucierać. Masa powinna mieć rzadką, lejącą konsystencję ( w razie potrzeby rozcieńczyć mlekiem)
Wyciągnąć z lodówki ciasto i rozłożyć je równomiernie na spodzie brytfanki. Na ciasto wylać masę serową. Wstawić do piekarnika i piec w 180 stopniach C ok 60 minut (bez termoobiegu)
Panka
6 białek
1 szklanka cukru pudru
Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania wsypać cukier i ubijać cały czas, aż piana nabierze konsystencji kremu.
ok 15 minut przed końcem pieczenia wyciągnąć sernik i rozsmarować pianę z białek na wierzchu ciasta.
Piec jeszcze ok 15 minut. Białka powinny się lekko ściąć, nie może powstać z nich sucha beza.
Wyciągnąć ciasto z pieca i odczekać kilka godzin. Po jakimś czasie podczas studzenia powinny pojawić się złote kropelki. Z czasem będzie ich coraz więcej.
Gdyby tak się nie stało przykryć sernik miską.
Smacznego !
1 komentarz:
Bardzo apetyczny! Ja jeszcze nie odważyłam się go przygotować. Strach przed porażką :)
Prześlij komentarz